Papež: Růst v odpovědnosti za společný dům

14.6.2015 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo přibližně 50 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže Františka před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce vykládal dvě podobenství z nedělního evangelia (Mk 4, 26-34): o semenu, které klíčí samo, a o nepatrném hořčičném zrnku, které vzejde a přeroste všechny ostatní rostliny. V samotném závěru papež řekl:

Z těchto dvou podobenství plyne důležité ponaučení: Boží království vyžaduje naši spolupráci, ale především je to Pánova iniciativa a Pánův dar. Naše chabé dílo je zdánlivě nepatrné vzhledem ke složitosti problémů světa, ale stane-li se součástí Božího díla, nemá strach z těžkostí. Pánovo vítězství je jisté: Jeho láska umožňuje vzejít a růst každému semenu dobra vyskytujícímu se na zemi. To nás otevírá důvěře a naději, navzdory dramatům, nespravedlnostem a utrpením, s nimiž se setkáváme. Semeno dobra a pokoje klíčí a rozvíjí se, protože uzrává milosrdnou Boží láskou.
Panna Maria, která jako „úrodná země“ přijala sémě božského Slova ať je nám oporou v této naději, která nikdy neklame.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost také k blížící se publikaci své encykliky:

Jak bylo oznámeno, tento čtvrtek bude zveřejněna encyklika věnovaná péči o stvoření. Provázejte tuto událost obnovenou pozorností k situacím zhoršujícího se životního prostředí, ale také jeho obnovy ve svém teritoriu. Tato encyklika je adresována všem. Modleme se, aby všichni mohli obdržet její poselství a růst v odpovědnosti za společný dům, který Bůh svěřil nám všem.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.