Papež: Kdo se sytí Kristovým chlebem, nemůže být lhostejný vůči hladovějícím

7.6.2015 

Ve Věčném městě již panují letní horka. To bylo zřejmě také důvodem, proč před polednem na Svatopetrské náměstí k setkání s papežem Františkem dorazilo jen několik tisíc lidí. Mohlo to však být také tím, že na tuto neděli připadá v Itálii slavnost Těla a Krve Páně spojená s procesími, která poněkud prodloužila normální délku bohoslužeb. Právě o slavnosti Těla a Krve Páně, která i v mnoha dalších zemích připadá na tuto neděli, mluvil Petrův nástupce, jenž v samotném závěru řekl:

Eucharistie, zdroj lásky v životě církve, je školou činorodé lásky a solidarity. Kdo se živí Kristovým chlebem, nemůže zůstat lhostejným vůči těm, kterým se nedostává vezdejšího chleba. A to je dnes, jak víme, stále závažnější problém.
Slavnost
Božího Těla ať v každém z nás inspiruje a živí touhu i nasazení pro přívětivou a solidární společnost. Vložme tato přání do srdce Panny Marie, eucharistické Ženy, která ve všech vyvolává radost z účasti na mši svaté, zejména v neděli, jakož i radostnou odvahu dosvědčovat nekonečnou Kristovu lásku.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Potom papež zmínil svoji sobotní pastorační cestu:

Drazí bratři a sestry,
Včera jsem navštívil Sarajevo v Bosně a Hercegovině jako poutník pokoje a naděje. Město Sarajevo je symbol. Po staletí bylo místem soužití národů a náboženských vyznání, takže bylo nazýváno Jeruzalémem Západu. V nedávné minulosti se stalo symbolem zmaru války. Nyní probíhá proces smíření a právě proto jsem se tam vydal, abych povzbudil v této cestě k mírumilovnému soužití mezi různými národy; cestě namáhavé, obtížné, ale možné! A postupují dobře. Znovu vyjadřuji svoji vděčnost státním představitelům a všemu obyvatelstvu za vřelé přijetí. Děkuji drahému katolickému společenství, jemuž jsem chtěl přivést sympatie všeobecné církve, a děkuji zvláště všem věřícím: pravoslavným, muslimům, židům a ostatním náboženským menšinám. Ocenil jsem úsilí o spolupráci a solidaritu mezi lidmi odlišných náboženství a všechny vybídl k pokračování díla duchovního i morálního smíření společnosti. Pracují společně jako opravdoví bratři. Pán ať žehná Sarajevu a Bosně a Hercegovině.

A dodal:

Na příští pátek připadá slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Mysleme na Ježíšovu lásku, na to, jak nás miloval. Veškerá tato láska je v Jeho Srdci. Na příští pátek připadá také Světový den proti dětské práci. Mnohé děti na světě nemají svobodu hrát si a chodit do školy a jsou vykořisťovány jako pracovní síla. Doufám, že se mezinárodní společenství bude pohotově a neustále zasazovat za faktické uznání práv dětí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.