100 tisíc lidí s papežem Františkem na bohoslužbě

16.6.2013 

Přibližně sto tisíc lidí se v neděli dopoledne účastnilo na náměstí sv. Petra eucharistie, kterou slavil papež František v rámci další etapy probíhajícího Roku víry, tentokrát věnované Evangeliu života. Petrův nástupce nabídl tři body k rozjímání: 1. Bible zjevuje Boha jako zdroj života, 2. Ježíš Kristus nám život dává a Duch svatý uchovává, 3. cesta Boží vede životu a následování idolů ke smrti. Svatý otec mimo jiné řekl:

Bůh je Živý, milosrdný. Ježíš nám přináší život Boží, Duch svatý nás uvádí a udržuje v tomto životném vztahu opravdových Božích dětí. Často však, jak víme ze zkušenosti, člověk nevolí život, nepřijímá „evangelium života“, ale nechává se vést ideologiemi a logikami, které kladou životu překážky a nerespektují ho, protože jsou diktovány sobectvím, zájmy, profitem, mocí, rozkoší a nejsou diktovány láskou, hledáním dobra druhých. Stálou iluzí je snaha budovat město lidí bez Boha, bez života a lásky Boží, tedy novou Babylonskou věž, a myslet, že odmítnutí Boha, poselství Kristova, evangelia života přinese člověku svobodu a plnou realizaci. Výsledek je takový, že na místo živého Boha jsou kladeny pomíjivé lidské idoly, které nabízejí opojení okamžikem svobody, ale nakonec vedou k novému otročení a smrti. Moudrost Žalmisty praví: „Hospodinovy předpisy jsou správné, působí radost srdci; Hospodinův rozkaz je jasný, osvětluje oči“ (Žl 19,9). Pamatujme si neustále: Pán je Živý, je milosrdný. Pán je Živý, milosrdný.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Bezprostředně po mši svaté, tedy ještě na náměstí sv. Petra papež František znovu oslovil přítomné v rámci pravidelné polední mariánské modlitby Anděl Páně:

Na závěr této eucharistie věnované evangeliu života vám chci s potěšením oznámit, že včera v Carpi byl beatifikován Odoardo Focherini, manžel a otec sedmi dětí, žurnalista. Byl zatčen a uvězněn z nenávisti ke katolické víře a zemřel v koncentračním táboře Hersbrucku roku 1944 ve 37 letech. Zachránil mnoho Židů před nacistickým pronásledováním. Spolu s místní církví v Carpi děkujeme Bohu za tohoto svědka evangelia života.

Ze srdce děkuji vám, kteří jste přišli z Říma a z různých částí světa, zvláště rodinám a všem, kdo se bezprostředněji podílejí na ochraně a podpoře života. Srdečně zdravím 150 členů Sdružení Grávida z Argentiny, kteří se sešli ve městě Pilar. Díky za vše co děláte! S odvahou jděte vpřed.

Nakonec zdravím početné účastníky motocyklistického setkání Harley-Davidson a také Fotoklubu italské policie.

Obraťme se k Matce Boží a svěřme do její mateřské péče každý lidský život, zvláště ten nejkřehčí, bezbranný a ohrožený.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.