Z papežského okna vylétly bílé holubice

27.1.2013 

Na náměstí svatého Petra se dnes sešlo přibližně 30 tisíc lidí, aby si vyslechli polední promluvu Benedikt XVI. před modlitbou Anděl Páně. Po hlavní promluvě potom Svatý otec obrátil pozornost k několika aktualitám:

Na dnešek připadá Den připomínky obětí holocaustu a nacismu. Památka této nezměrné tragédie, který postihla tvrdě především židovský národ, musí být pro všechny trvalým varováním, aby se hrůzy minulosti nikdy neopakovaly, byla překonána každá forma nenávisti a rasismu a byla prosazována úcta k člověku a lidská důstojnost.

Dnes je také 60. Světový den boje proti malomocenství. Vyjadřuji svoji blízkost lidem, kteří trpí touto chorobou a povzbuzuji badatele, zdravotníky dobrovolníky, zvláště ty, kteří patří ke katolickým organizacím Sdružení přátel Raula Follereaua. Všem vyprošuji duchovní pomoc svatého Damiána de Veuster a svaté Mariany Cope, kteří odevzdali svůj život nemocným leprou.

Na tuto neděli připadá také zvláštní Den modliteb za mír ve Svaté zemi. Děkuji těm, kteří jej v mnoha částech světa šíří, z nichž zdravím zvláště všechny zde přítomné.

Benedikt XVI. pak spolu s dětmi z Katolické akce vypustil bílé holubice u příležitosti dnes pořádaného pochodu dětí za mír.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.