Benedikt XVI. k Sýrii: Je třeba učinit vše, co lze, protože jednoho dne by mohlo být pozdě

7.11.2012 

Přibližně 30 tisíc lidí se dnes dopoledne shromáždilo na Svatopetrském náměstí, aby si vyslechli katechezi Benedikta XVI., který dnes obšírněji promluvil o touze po Bohu, kterou v sobě člověk nosí, a mimo jiné řekl:

Také v naší době, jež zdánlivě tolik vzdoruje transcendentní dimenzi, lze vstoupit na cestu autentického náboženského vnímání života, které ukazuje, že dar víry není nesmysl, není iracionální. Bylo by velice užitečné rozvinout za tímto účelem určitý druh pedagogie touhy, ať už pro toho, kdo ještě nevěří, tak pro toho, komu se už daru víry dostalo. Pedagogie, která obsahuje přinejmenším dva aspekty. Za prvé osvojit si nebo znovu osvojit chuť autentických radostí života. Ne každé uspokojení v nás vyvolává stejný účinek: některá zanechají pozitivní stopu, jsou schopná upokojit, učiní nás aktivními a velkorysými. Zato jiná, po počátečním světle jakoby zklamala očekávání, která vzbudila, a někdy po sobě zanechají hořkost, neuspokojení nebo pocit prázdnoty. Vychovávat již od útlého věku k okoušení pravých radostí, ve všech oblastech života – rodina, přátelství, solidarita s trpícími, zřeknutí se vlastního já kvůli prospěchu druhého, láska k poznání, umění a přírodním krásám – to všechno vede k rozvoji vnitřního vkusu a vytváří účinné protilátky na dnes rozšířenou banalizaci a zploštění. Také dospělí potřebují znovu objevit tyto radosti a toužit po autentických skutečnostech, očišťovat se od průměrnosti, v níž mohli uvíznout. Tak bude snadnější nechat bez povšimnutí nebo odmítnout všechno, co je i přes zdánlivou přitažlivost jalové, je zdrojem závislosti a nikoli svobody. A tak se vyjeví ona touha po Bohu, o které mluvíme.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

V závěru generální audience pak Svatý otec obrátil pozornost k aktuální situaci v Sýrii:

Nadále sleduji se zvláštní pozorností tragickou situaci násilí v Sýrii, kde neustává lomoz zbraní a každým dnem roste počet obětí a nezměrné utrpení obyvatel, zvláště těch, kteří museli opustit svoje domovy. Na znamení solidarity svojí a celé církve s obyvateli Sýrie a jako výraz duchovní blízkosti s křesťanskými společenstvími této země, jsem si přál vyslat delegaci synodních otců do Damašku. Bohužel, různé okolnosti a vývoj neumožnily uskutečnit tuto iniciativu podle přání a proto jsem se rozhodl pověřit zvláštním posláním kardinála Roberta Saraha, předsedu Papežské rady Cor Unum. Počínaje dneškem do 10. listopadu je na návštěvě v Libanonu, kde se setká s pastýři a věřícími církví, které působí v Sýrii; navštíví některé uprchlíky, pocházející z této země a bude předsedat koordinačnímu zasedání katolických charitativních institucí, které Svatý stolec požádal o zvláštní nasazení ve prospěch obyvatel Sýrie jak uvnitř této země, tak vně. Pozvedám k Bohu svoji modlitbu, opětovně vyzývám všechny strany konfliktu a ty, kterým leží na srdci dobro Sýrie, aby nešetřili silami při hledání pokoje a ubírali se prostřednictvím dialogu cestami, které vedou ke spravedlivému soužití vstříc náležitému politickému řešení konfliktu. Musíme učinit všechno, co můžeme, protože jednoho dne by mohlo být příliš pozdě.

Návštěvu kardinála Roberta Saraha v Libanonu podrobněji pro novináře popsal tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi, který prozradil, že synodní otcové a Svatý otec osobně věnují na humanitarní církevní projekty v Sýrii nezanedbatelnou částku jednoho milionu dolarů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.