Benedikt XVI. kázal pro novokněze

29.4.2012 

Čtvrtá velikonoční neděle je v bazilice sv. Petra každoročně dnem, kdy Svatý otec uděluje kněžské svěcení několika jáhnům z různých římských seminářů. Letos jich Benedikt XVI. za účasti několika tisíc věřících vysvětil devět. Ve své homilii se papež věnoval zásadní charakteristice kněžského poslání:

Eucharisticko-obětní dimenze je neoddělitelná od té pastorační a představuje jádro její pravdy i spásonosné moci, na níž závisí účinnost veškerého konání. Přirozeně nemluvíme o účinnosti jenom na rovině psychologické či sociální, nýbrž o životodárné plodnosti Boží přítomnosti na hluboce lidské rovině. Samotné kázání, skutky i různá gesta, které koná církev svými rozmanitými iniciativami, by ztratily svoji spásonosnou plodnost, kdyby bylo opominuto slavení Kristovy oběti. A toto je svěřeno vysvěceným kněžím. Kněz je vskutku povolán, aby v sobě samém žil to, co zakoušel Ježíš v první osobě, tedy plně se věnoval kázání a uzdravování člověka z každého tělesného i duchovního zla a nakonec všechno shrnul ve vrcholném gestu „odevzdání života“ za lidi, gestu, které nachází svůj svátostný výraz v eucharistii, trvalé památce Ježíšovy Paschy. Jedině skrze tuto „bránu“ velikonoční Oběti mohou muži a ženy všech dob vstupovat do života věčného; a skrze tento „svatý život“ mohou uskutečnit exodus, který je dovede do „zaslíbené země“ opravdové svobody, na „svěží pastviny“ pokoje a nekonečné radosti (srov. Jan 10,7.9; Žl 77,14.20-21; Žl 23,2).

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Na pravidelné nedělní setkání se Svatým otcem při polední mariánské modlitbě Regina caeli přišlo dnes na Svatopetrské náměstí přibližně 40 tisíc lidí. Benedikt XVI. při té příležitosti mimo jiné řekl:

Mladí muži, kterým jsem dnes udělil kněžské svěcení, se neliší od jiných mladých lidí, ale hluboce se jich dotkla krása Boží lásky, a nemohli na ní neodpovědět celým svým životem. Jak se setkali s Boží láskou? Potkali ji v Ježíši Kristu, v jeho evangeliu, v eucharistii a ve společenství církve. V církvi se život každého člověka objevuje jako příběh lásky. Jasně to ukazuje Písmo a dokládá svědectví svatých. Příkladem je sv. Augustin, který se ve svých Vyznáních obrací k Bohu a slovy: „Pozdě jsem si Tě zamiloval, Kráso tak dávná a přece tak nová, pozdě jsem si Tě zamiloval! Hle, Tys byl uvnitř, když já jsem byl venku, … Tys byl se mnou, ale já jsem s Tebou nebyl. … ale Tys volal, křičel a prorazil mou hluchotu“ (X, 27.38).

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před modlitbou Regina caeli je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.