Svatý otec předsedal liturgii Květné neděle

1.4.2012 

Svatopetrské náměstí se dnes dopoledne stalo dějištěm slavnostní liturgie Květné neděle. Bohoslužebným obřadům předsedal za účasti 30 tisíc lidí Svatý otec Benedikt XVI.

V půl desáté dopoledne se vydalo procesí s palmovými a olivovými ratolestmi od bronzové brány směrem k oltáři na nádvoří před vatikánskou bazilikou. Spolu s papežem šlo 120 kardinálů, 50 biskupů, 120 kněží a 170 jáhnů. 120 členný sbor řídil mons. Marco Frisina. Liturgie Květné neděle se od roku 1984 ve všech diecézích světa pojí se slavením Dne mládeže.

Benedikt XVI. ve své homilii rozjímal o zástupu, jenž vítal Ježíše přicházejícího do Jeruzaléma voláním «Hosana! Požehnaný, který přichází ve jménu Páně», a mimo jiné řekl:

Co je však obsahem a nejhlubší ozvěnou tohoto jásotu? Odpověď nám dává celé Písmo, které praví, že Mesiáš naplní příslib Božího požehnání, původní příslib daný Bohem Abrahamovi, otci všech věřících: „Udělám z tebe velký národ a požehnám ti... v tobě budou požehnána všechna pokolení země“ (Gen 12,2-3). Tento příslib choval Izrael v živé paměti neustálou modlitbou, zvláště modlitbou Žalmů. Proto Ten, který je zástupy prohlášen za požehnaného, je zároveň Tím, ve kterém bude požehnáno celé lidstvo. Ve světle Kristově tak lidstvo rozpoznává svou jednotu, aby na něm spočinul plášť Božího požehnání, které všechno prostupuje, všechno nese, všechno vykupuje a všechno posvěcuje.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Dvě a půl hodiny trvající liturgie skončila těsně před polednem, kdy se po závěrečné modlitbě po přijímání obrátil Svatý otec k účastníkům liturgie, které pozdravil v sedmi jazycích. Zvláštní pozornost věnoval ve španělském a portugalském pozdravu organizátorům Světových setkání mládeže, loňského v Madridu a toho příštího, které bude v Rio de Janeiro. Ve francouzském pozdravu Benedikt XVI. řekl mládeži:

Vybízím vás, abyste doširoka otevřeli svá srdce Kristu. V tomto Svatém týdnu budeme rozjímat Krista v Jeho utrpení. Svěřme mu proto bolesti našeho světa a důvěřujme Mu, zejména mládež trpící nemocemi, handicapy, mravní stísněností, zoufalstvím a nejistotou ohledně budoucnosti.

„Drazí přátelé, připojil pak Svatý otec v závěrečném italském pozdravu, modlím se, aby ve vašem srdci přebývala opravdová radost, která plyne z lásky a nevytrácí se ani ve chvíli oběti.“

Potom následovala společná modlitba Anděl Páně a závěrečné požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.