Benedikt XVI. pokřtil 16 dětí

8.1.2012 

V Sixtinské kapli apoštolského paláce ve Vatikánu dnes dopoledne Benedikt XVI. jak je zvykem na svátek Křtu Páně, uděloval dětem svátost křtu. V samotném závěru své homilie papež řekl:

Pro vás rodiče, ale také pro kmotry je velmi důležité, abyste mocně věřili v přítomnost a působení Ducha svatého, vzývali jej a přijímali modlitbou a svátostmi. On totiž osvěcuje mysl, zapaluje srdce vychovatele, aby dovedl předávat poznání Ježíše a lásku k Němu. Modlitba je první podmínkou výchovy, protože modlitbou se dáváme k dispozici, aby měl iniciativu Bůh, kterému svěřujeme děti, jež zná dříve a lépe než my a dokonale také ví, co je jejich opravdovým dobrem. A když se modlíme přijímáme současně Boží inspiraci, abychom dobře plnili svůj úkol, který nám náleží a který máme plnit. Svátosti, zvláště eucharistie a pokání, nám umožňují výchovně působit ve spojení s Kristem, ve společenství s Ním a neustále se obnovovat Jeho odpuštěním. Modlitba a svátosti nám skýtají ono světlo pravdy, díky němuž můžeme být zároveň něžní a silní, užívat vlídnost a pevnost, v pravý čas mlčet a mluvit, správným způsobem vytýkat a korigovat.
Drazí přátelé, vzývejme tedy všichni společně Ducha svatého, ať v hojnosti sestoupí na tyto děti, zasvětí je k obrazu Ježíše Krista a neustále je provází na jejich životní cestě. Svěřme je mateřskému vedení Nejsvětější Panny Marie, aby prospívali věkem, moudrostí a milostí, a stali se opravdovými křesťany, věrnými a radostnými svědky Boží lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Polední promluvu Benedikta XVI. si dnes přišlo poslechnout na náměstí sv. Petra přibližně 30 tisíc lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.