Benedikt XVI.: Reforma církve nenastane bez osobní reformy nás samotných

23.2.2011 

Generální audience Svatého otce se dnes konala v aule Pavla VI. Ještě před jejím začátkem Benedikt XVI. požehnal sochu svatého Marona, která je umístěna ve vnějším výklenku baziliky svatého Petra. Obřadu požehnání se účastnil také libanonský prezident Michel Sleiman se skupinou svých ministrů různých vyznání a maronitský patriarcha Antiochie, kardinál Nasrallah Pierre Sfeir. Ve své katechezi při audienci se pak Benedikt XVI. věnoval postavě dalšího Učitele církve, sv. Roberta Bellarmina. V samotném závěru o něm řekl:

?V Duchovních cvičeních sv. Ignáce čerpal Bellarmino rady, jak předávat hluboce i těm nejobyčejnějším lidem krásu tajemství víry. Píše: ?Jsi-li moudrý, chápeš, že jsi stvořen ke slávě Boží a pro svou věčnou spásu. To je tvůj cíl, střed tvojí duše a poklad tvého srdce. Proto považuj za své pravé dobro to, co tě vede k tvému cíli, a za pravé zlo to, co tě od něho odvádí. Prospěšné či nepříznivé události, bohatství a chudoba, zdraví i nemoc, cti i urážky, život i smrt nemá ten, kdo je moudrý, kvůli sobě ani hledat, ani před nimi utíkat. Jsou dobré a žádoucí pouze tehdy, když přispívají ke slávě Boží a k tvému věčnému štěstí, a jsou špatné a je třeba se jich vyvarovat, pokud tomu brání? (De ascensione mentis in Deum, 1).

Toto, samozřejmě, nejsou slova, která vyšla z módy, nýbrž slova, nad nimiž bychom dnes měli dlouze rozjímat, abychom dali směr svému putování na této zemi. Připomínají nám, že cílem našeho života je Pán, Bůh, který se zjevil v Ježíši Kristu, v němž nás nepřestává volat a slibovat společenství. Připomínají nám, že je důležité Pánu důvěřovat, strávit život ve věrnosti evangeliu, přijímat a osvěcovat vírou a modlitbou každou okolnost a každý skutek svého života ve stálé pohotovosti ke spojení s Ním.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Benedikt XVI. dnes pozdravil také poutníky z ČR:

?Srdečně vítám studenty Gymnázia Vodňany a Strakonice!
Milovaní, přeji vám, aby vaše studium bylo vždy oživeno úsilím o dosažení opravdových duchovních hodnot. K tomu uděluji apoštolské požehnání vám i vašim nejdražším!
Chvála Kristu!
?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.