Benedikt XVI.: Liturgie je velká škola spirituality

29.9.2010 

Generální audience na svatopetrském náměstí se dnes konala za účasti přibližně 30 tisíc lidí. Benedikt XVI. ve své katechezi pokračoval v cyklu portrétů významných ženských postav středověku a příblížil osobnost německé mystičky ze 13. století:

?Dnes bych rád hovořil o svaté Mechtildě (Matyldě) z Hackebornu, jedné z velkých postav kláštera v Helftě, která žila ve 13. století. Její spolusestra svatá Gertruda Veliká píše ve IV.díle knihy Liber specialis gratiae (Kniha zvláštní milosti), pojednávající o zvláštních milostech, které Bůh daroval svaté Mechtildě, následující slova: ?Toho co jsme napsali je velmi poskrovnu ve srovnání s tím, co jsme opominuli. Tyto věci publikujeme jedině ke slávě Boží a užitku bližního, protože by se nám jevilo jako nespravedlivé držet v tajnosti tolik milostí, které Mechtilda od Boha dostala - podle našeho mínění - nikoli pro sebe, ale pro nás a pro ty, kteří přijdou po nás? (Mechtilda z Hackeborn, Liber specialis gratiae, VI, 1).?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Svatý otec pak pozdravil účastníky generální audience také v naší mateřštině:

?Upřímně vítám poutníky z farnosti svaté Ludmily v Praze!
Včera jsme oslavili patrona české církve, mučedníka svatého Václava. Zůstaňte vždy věrni duchovnímu odkazu tohoto velikána dějin vaší vlasti!
Srdečně vám žehnám.
Chvála Kristu!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.