Benedikt XVI. přiblížil postavu sv. Kláry a zmínil přitom sv. Anežku Českou

15.9.2010 

Ve vatikánské aule Pavla VI. si vyslechlo asi 8 tisíc lidí pravidelnou středeční katechezi Benedikta XVI. Papež vylíčil postavu svaté Kláry z Assisi a citoval přitom dvakrát z jejích listů svaté Anežce České:

?Klára se narodila roku 1193 v bohaté aristokratické rodině. Zřekla se vznešeného stavu a bohatství, aby žila skromným a chudým životem. Přijala způsob života, který nabídnul František z Assisi. I když její rodiče, jak bylo tehdy zvykem, plánovali její manželství s nějakou významnou osobností, Klára ve svých 18 letech smělým gestem, inspirovaným hlubokou tužbou následovat Krista a obdivem k Františkovi, opustila otcovský dům a spolu se svou přítelkyní Bona di Guelfuccio přišly tajně k menším bratřím do kaple Porziuncola. Byl večer před Květnou nedělí roku 1211. Za všeobecného pohnutí bylo vykonáno vysoce symbolické gesto. Zatímco bratři drželi v rukách rozžaté pochodně, František jí odstřihnul vlasy a Klára oblékla hrubé kající roucho. Od té chvíle se stala panenskou nevěstou pokorného a chudého Krista, jemuž se cele zasvětila. Nespočetné ženy se stejně jako Klára a její družky nadchnuly láskou ke Kristu, který v celé kráse své Božské Osoby naplnil jejich srdce. A celá církev se prostřednictvím mystického snubního povolání zasvěcených panen jeví takovou, jakou vždycky bude: krásnou a čistou Nevěstou Kristovou.

V jednom ze čtyř dopisů, jež Klára poslala svaté Anežce z Prahy, dceři českého krále, která šla v jejích stopách, mluví o Kristu, svém milovaném Ženichovi, snubními výrazy, které možná udivují, ale i dojímají: ?Milujte Jej a budete cudná, dotýkejte se Jej a budete čistá, dovolte mu, ať se vás zmocní, a budete pannou. Jeho moc je nejsilnější, jeho štědrost nejvznešenější, jeho vzhled nejkrásnější, láska nejsladší a každá milost nejjemnější. Nyní jste se ocitla v jeho těsném objetí, ozdobil vaši hruď drahocennými šperky? a korunoval vás zlatou korunou svatosti? (První list: FF, 2862)?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.