Benedikt XVI.: Nechme se proměňovat Kristovým tajemstvím

17.2.2010 

Dopoledne se konala v zaplněné aule Pavla VI. pravidelná středeční generální audience. Svatý otec ve své katechezi věnované postní době mimo jiné řekl:

?Příhodná doba milosti postní doby nám svůj duchovní smysl ukazuje také prostřednictvím starobylé formulace: ?Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš?, kterou pronáší kněz, když označuje naše čelo troškou popela. Jsme tak nasměrováni k počátkům lidských dějin, kdy Hospodin řekl Adamovi po prvotním provinění: ?V potu tváře budeš jíst chléb, dokud se nevrátíš do hlíny, vždyť z ní jsi byl vzat. Ano, jsi prach a do prachu se vrátíš.? (Gen 3,19). Zde nás Boží slovo odkazuje na naši křehkost, ba přímo k naší smrti, jež je její krajní formou. Před vrozeným strachem z konce a ještě více v kontextu kultury, která se tolika způsoby snaží cenzurovat realitu a zkušenost smrti, nám postní liturgie na jedné straně připomíná smrt a vybízí nás k realismu a rozvážnosti, ale na druhé straně nás vede především k chápání a žití oné neočekávané novosti, kterou křesťanská víra uvolňuje v samotné realitě smrti.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Zazněl také český pozdrav Benedikta XVI.:

?Srdečně zdravím poutníky z Jirsíkova gymnázia v Českých Budějovicích.
Přijetím posvátného popelce dnes zahajujeme postní dobu, drahocenný čas modlitby a pokání, který nás vede k obrácení. Využijte tohoto období milosti!
Rád vám všem žehnám.
Chvála Kristu.
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.