Benedikt XVI. k účastníkům konference OSN proti rasismu a intoleranci

19.4.2009 

Dnešní polední promluva Svatého otce se konala opět v Castel Gandolfo, kde papež tradičně tráví Velikonoční oktáv. Benedikta XVI. uvítalo do posledního místečka zaplněné nádvoří papežské rezidence. Poutníci přišli papeži blahopřát k narozeninám a výročí jeho volby na Petrův stolec.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Po modlitbě Regina coeli Svatý otec dodal:

?Srdečně zdravím a vroucně blahopřeji bratřím a sestrám Východních církví, které sledují Juliánský kalendář, a slaví dnes Velikonoce. Vzkříšený Pán ať všechny obnoví světlem víry a hojnými dary radosti a pokoje.?

?Zítra se v Ženevě začne konference OSN o Deklaraci z Durban z roku 2001 proti rasismu, rasové diskriminaci, xenofobii a dalším projevům intolerance. Jde o důležitou iniciativu, protože navzdory dějinným lekcím vyskytují se takovéto projevy i dnes. Deklarace z Durbanu uznává, že ?všechny národy a lidé tvoří jednu lidskou rodinu, bohatou v různosti. Přispívají k pokroku civilizace a kultur, které představují společné dědictví lidstva? podpora tolerance, pluralismu a respektu může vést ke vzniku soudržnější společnosti?. Tato tvrzení vyžadují pevné a konkrétní jednání na úrovni národní i mezinárodní, aby se předešlo a odstranila se každá forma diskriminace a intolerance. Je třeba především rozsáhlého výchovného působení, které povznese důstojnost lidské osoby a bude chránit její základní práva. Církev zdůrazňuje, že pouhé uznání důstojnosti člověka, stvořeného k obrazu a podobě Boha, může být bezpečnou oporou takovéhoto úsilí. Z tohoto společného začátku totiž pramení společný úděl lidstva, který by měl v každém a ve všech vzbuzovat mocný smysl pro solidaritu a odpovědnost. Chtěl bych proto vyjádřit své upřímné přání, aby delegáti této konference v Ženevě pracovali společně v duchu dialogu a vzájemného přijetí, aby odstranily každou formu rasismu, diskriminace a intolerance a učinily tak významný krok k potvrzení univerzální hodnoty důstojnosti člověka a jeho práv v perspektivě úcty a spravedlnosti ke každé osobě a každému národu.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.