Prosazování interrupcí v rámci péče o matku je hořkou ironií

20.3.2009 

Odpoledne papež navštívil prezidentský palác, kde proběhlo oficiální setkání s prezidentem. A po něm promluvil k představitelům veřejného života a diplomatickému sboru. Ocenil úsilí vlády o obnovu infrastruktury a základních institucí pro rozvoj a blahobyt společnosti, jež mezi obyvatele vneslo naději.

?K této naději přispělo mnoho různých iniciativ, které se překonaly stranické zájmy a pracovaly ve prospěch obecného dobra. V různých částech země nechybějí příklady učitelů, zdravotníků a státních úředníků, kteří za nepatrnou mzdu plně a oddaně slouží svým společenstvím. K tomu přistupují rovněž mnozí dobrovolníci, kteří slouží těm nejpotřebnějším.?

Každé správné lidské jednání již je nadějí. Naše skutky nejsou nikdy před Bohem indiferentní; a nejsou indiferentní ani pro historický vývoj, zdůraznil Benedikt XVI.
Svatý otec v promluvě odsoudil také diskriminaci žen, násilí a sexuální vykořisťování a prosazování interrupcí jako součást péče o ?zdraví matky? označil za ?hořkou ironii.?
Připomněl, že respekt, prosazování lidských práv, transparentní vláda, nezávislé soudy, svoboda slova, poctivá veřejná správa, síť náležitě fungujících škol a nemocnic a odstranění korupce jsou pro vybudování demokracie nezbytné.

?Ekonomický a sociální vývoj v Africe vyžaduje, aby existovala koordinace mezi národní vládou, regionálními iniciativami a mezinárodním rozhodováním. Taková koordinace předpokládá, že africké národy nejsou chápány jen jako příjemci plánů a řešení, které vypracovali jiní. Když Afričané společně pracují ve prospěch svých společenství, musí být hlavními aktéry svého rozvoje. Roste počet iniciativ s tímto zaměřením a zaslouží si podporu.?

PLNĚ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. k diplomatům je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.