Benedikt XVI. se v Paříži setkal s mládeží

13.9.2008 

Po včerejších nešporách se na prostranství před katedrálou setkal Benedikt XVI. s mládeží. Té ve své promluvě svěřil dvě věci: Ducha Svatého a Kristův kříž.
První se pojí s tématem Světových dnů mládeže v Sydney. Ty, uvedl papež, pomohly mnoha mladým objevit důležitost Ducha Svatého v životě křesťana:

?Duch nás uvádí do důvěrného vztahu s Bohem, v němž je pramen každého autentického lidského bohatství. (...) Vy všichni hledáte pravdu a chcete ji žít. Touto pravdou je Kristus. On je jedinou Cestou, jedinou Pravdou a pravým Životem. (...) Cesta pravdy je jediná a zároveň mnohotvárná podle různých charismat, jako je pravda jediná a zároveň nevyčerpatelně bohatá. Svěřte se Duchu Svatému, abyste mohli objevit Krista.?

Nemějte strach! Mějte ?odvahu žít evangelium a smělost jej hlásat, církev s vámi počítá, povzbudil mladé Benedikt XVI.
Papež bude zítra v Lurdech slavit s ostatními věřícími svátek Povýšení svatého Kříže. A jeho tajemství je druhý poklad, který mladým svěřil:

?Mnozí z vás nosí na krku řetízek s křížkem. Také nosím kříž, jako ostatně všichni biskupové. Není to ozdoba ani šperk. Je to drahocenný symbol naší víry, viditelný a hmatatelný znak spojení s Kristem. Svatý Pavel hovoří o kříži jasně na začátku prvního listu Korinťanům. V Korintu žila neklidná a bouřlivá komunita, jež byla vystavena rizikům, přítomným v jejím okolí. Tato nebezpečí jsou podobná těm, která denně poznáváme i my. Budu jich citovat jen pár: kontroverze a spory uvnitř společenství věřících, svody falešných náboženských či filosofických nauk, povrchnost víry a uvolněná morálka. Sv. Pavel začíná svůj list slovy: ?Ti ovšem, kteří jdou k záhubě, považují nauku o kříži za hloupost. My však, kteří budeme zachráněni, víme, že tím Bůh projevil svou moc.?

Právě Duch Svatý dává pochopit ono tajemství kříže:

?Duch otevírá lidské inteligenci nové horizonty, které ji překračují, a dává jí pochopit, že jediná pravá moudrost spočívá ve velikosti Krista. Pro křesťany je kříž symbolem moudrosti Boha a jeho nekonečné lásky, zjevené spasitelským darem Krista zabitého a vzkříšeného pro život světa, pro život každého a každé z vás. Kéž vás tento převratný objev vybídne k respektu a úctě ke kříži! On je nejenom znamením vašeho života v Bohu a vaší spásy, ale je také ? jak víte ? němým svědkem utrpení lidí a zároveň jedinečným a drahocenným výrazem všech jejich nadějí. Drazí mladí, vím, že úcta ke kříži vyvolává někdy posměch a také pronásledování. Kříž do jisté míry zpochybňuje lidské bezpečí, ale také, a zejména, zabezpečuje milost Boží a potvrzuje naši spásu. Tento večer vám svěřuji Kristův kříž.?

Celý text promluvy Benedikta XVI. k mladým najdete ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.