Odpustky vydané ke Světovým dnům mládeže

10.7.2013 

Apoštolská penitenciárie vydala dekret o odpustcích, které papež František uděluje v souvislosti s konáním 28. Světových dnů mládeže, které proběhnou ve dnech 22.-29. července v brazilském Rio de Janeiro. Jde o plnomocné odpustky, které lze obdržet jednou denně za obvyklých podmínek, které přibližuje regent Apoštolské penitenciárie, mons. Krzysztof Nykiel:

První podmínkou je úplné zřeknutí se hříchu i jen lehkého. Pokud chybí tato základní podmínka naprostého odstupu od hříchu a upřímné lítosti, odpustky nebudou plnomocné, ale jen částečné. Za druhé třeba vykonat svátostnou zpověď, přistoupit ke svatému přijímání, pomodlit se na úmysly Svatého otce a vykonat skutek, s nímž církev tyto odpustky spojuje. Plnomocné odpustky lze obdržet jednou denně splněním zmíněných podmínek a lze je přivlastnit duším našich drahých zesnulých. Odpustky se získávají jednak účastí na Světových dnech mládeže, konkrétně na liturgii či pobožnostech, které se budou konat v Rio de Janeiro. Avšak ti kdo se Světových dnů mládeže z objektivních důvodů nezúčastní, mohou je získat splněním výše jmenovaných podmínek, budou-li s duchovní účastí sledovat některý obřad v televizi nebo za pomoci ostatních komunikačních prostředků.

Říká mons. Nykiel, regent Apoštolské penitenciárie.
Na Světové setkání mládeže se chystá také skupina 150 mladých lidí z České republiky, kteří se vydají na cestu již tuto sobotu a neděli (13.-14.7.). Budou je doprovázet kardinál Dominik Duka a biskup Pavel Posád.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.