Odolejte pokušení nenávisti

11.9.2011 

Promluva před Anděl Páně v Anconě na závěr Národního eucharistického kongresu

Drazí bratři a sestry,

prve než uzavřeme tuto Eucharistickou slavnost, modlitba Anděl Páně nás vybízí obrátit pohled k Marii a po vzoru Nejsvětější Panny kontemplovat propastnou hloubku lásky, z níž vzešla Svátost eucharistie. Díky jejímu „fiat“ se Slovo stalo tělem a přišlo přebývat mezi námi. Když rozjímáme o tajemství Vtělení, obracíme se myslí i srdcem k chrámu Svatého domku v Loretu, od něhož nás dělí nemnoho kilometrů. Celé Marky jsou osvětleny Mariinou duchovní přítomností v její historické svatyni, která činí tyto konejšivé pahorky ještě krásnější! Marii svěřuji v této chvíli město Anconu, diecézi, Marky a celou Itálii, aby v italském národě vždy žila víra v eucharistické tajemství, které v každém městě i vesničce, od Alp po Sicílii, zpřítomňuje Krista Zmrtvýchvstalého, zdroj naděje a útěchy v každodenním životě a zvláště v těžkých chvílích.

Naše myšlenky se dnes vrací také k 11. září před deseti lety. Když připomínáme Pánu života oběti atentátů, k nimž toho dne došlo a jejich rodiny, chci zároveň vyzvat zodpovědné vůdce národů a všechny lidi dobré vůle, aby vždy odmítali násilí jako řešení problémů, aby odolali pokušení nenávisti a působili ve společnosti podle principů solidarity, spravedlnosti a míru.

A nakonec na přímluvu Nejsvětější P. Marie prosím Pána, aby odměnil všechny ty, kdo pracovali na přípravách a organizaci tohoto Národního eucharistického kongresu. Ze srdce vám všem děkuji.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.