Apoštolský nuncius v Gruzii: Mezinárodní společenství nesmí Gruzii opustit.

12.8.2008 

?Mezinárodní společenství nesmí Gruzii opustit. Mohlo by dojít k explozi na celém kontinentě.? Tak vyzval apoštolský nuncius v této kavkazské zemi k pomoci Gruzii. Arcibiskup Claudio Gugerotti v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zdůraznil nesmírnou odpovědnost mezinárodních médií v informování o probíhajícím konfliktu. Jak poznamenává, protichůdné informace z Gruzie vykreslují velice znepokojující scénář:
třebujeme trvalý mír, máme co do činění s rozbuškou, která by mohla vyvolat explozi celého kontinentu. Můj apel je také prosbou k Bohu. Obracím se ke všem lidem dobré vůle, aby pochopili, že války jako je tato, přinášejí jen ničení a vystavují nebezpečí nejslabší a nejchudší. Vyzýváme k ukončení všech vojenských operací, aby mohl být zahájen pokojný dialog. Obracíme se zvláště na mezinárodní společenství, aby neopustilo tyto země, které prožívají chvíle velkého utrpení, protože je velmi obtížné vzniklou situaci opanovat. Potřeba je zejména solidární přítomnosti a zároveň objektivitě mezinárodních informací. Tak, aby bylo zřejmé, že se svět stará o to nevelké, ale důležité území,? arcibiskup Gugerotti.
Apoštolský nuncius v Gruzii vyjádřil naději, že křesťanská víra a plné společenství mezi Ruskou a gruzínskou církví pomohou k návratu pokoje tam, kde nyní zbraně mluví zbraně.
Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil dopoledne ozbrojeným silám Ruské federace ukončit vojenské operace. Odpoledne ale Gruzie oznámila, že ruské stíhačky nadále bombardují vesnice na gruzínském území. Prezident Saakašvili oznámil, že jeho země vystupuje ze Společenství nezávislých států, ekonomického bloku vzniklého po rozpadu SSSR.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.