Natáčí se film o životě Pavla VI.

5.8.2008 

Život papeže Pavla VI. se stane filmovou předlohou. Natáčení začalo v minulých dnech ve Viterbu, severně od Říma. Ve Villa Lante z 16. století jsou situovány scény z Apoštolského paláce. Další etapou budou regiony Apulie a Basilicata, kde vzniknou scény z návštěvy Pavla VI.v Jeruzalémě, z cesty do Indie a setkání s Matkou Terezou, které papež věnoval svůj automobil. Jde o další film studia d?Lux Vide? pro italskou veřejnoprávní televizi RAI. Vysílán bude ve dvou dílech na podzim.

Tvůrci filmu chtějí přiblížit široké veřejnosti postavu Pavla VI., která ustoupila do pozadí zejména díky tak ?mediálním? papežům, jako Jan XXIII. a Jan Pavel II. Fabule začne epizodou krátce před smrtí Pavla VI. v roce 1978, totiž únosem jeho přítele a někdejšího italského premiéra, Aldo Mora, kterého se Papež všemožně snažil zachránit. Nebude chybět ani scéna, kdy snímá z hlavy papežskou tiáru, aby byla prodána, a peníze určuje na potřeby chudých.
Autoři filmu očekávají, že si získá velkou popularitu. Papeže Montiniho ztvárnil Fabrizio Gifuni a roli kard. Wojtyly, Maciej Robakiewicz. Připomeňme ještě, že film vzniká v roce 30. výročí smrti Pavla VI., které připadá na zítřejší den, 6. srpna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.