Epidemie AIDS je sociální krizí globálního rozsahu

4.8.2008 

Za sociální krizi globálního rozsahu byla označena epidemie AIDS. Lidé nakažení tímto ?současným morem? jsou všeobecně diskriminováni. Společnost na ně reaguje nejčastěji strachem a ignorancí. V hlavním městě Mexika od včerejška probíhá Mezinárodní konference na téma AIDS. Zastoupena je také katolická církev.
Den před zahájením vydali mexičtí biskupové dokument o podpoře důstojného života bratří a sester s HIV ze strany katolíků. Říká se v něm mimo jiné, že jedna z metod prevence AIDS je mluvit pravdu o této nemoci a šířit osvětu.Virem HIV je v současné době nakaženo 33 milionů lidí. Nejméně 2 miliony každoročně nemoci podlehne. Lepší diagnostické metody ukazují, že epidemie HIV je daleko vážnější než se odhadovalo.
Mezinárodní konference na téma AIDS se koná každé dva roky. Setkání v Mexiku, které potrvá do 8. srpna, se účastní 25 tisíc vědců, lékařů, politiků, představitelů charitativních organizací a nakažených virem HIV. Církev v Mexiku chce při té příležitosti prezentovat svůj program ?Naděje na život.? Jeho cílem je nejen lékařská pomoc nemocným AIDS, ale také změna jejich vnímání ve společnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.