Gaudího Sagrada Familia bude do tří let dokončena

2.8.2008 

Během dvou let a půl by měly být završeny všechny vnitřní práce v bazilice Sagrada Familia v Barceloně, kterou Antoni Gaudí nestihl dokončit ještě za svého života. Uvádí to dnes Osservatore romano, na základě prohlášení architekta Jordiho Boneta, Gaudího přímého nástupce v řízení prací.
?Obličeje, které pokrývají vnitřní stěny chrámu jsou již dokončeny na 90 procent,? říká Bonet k aktuálnímu stavu baziliky, jejíž první kámen byl položen v roce 1882, ?chybí pouze malá část hlavní fasády Gloria a jedna část presbytáře. Z 4500 m2 je nedokončeno pouze 450 m2 a očekáváme, že za dva a půl roku celý vnitřek bude hotov a otevřen k bohoslužbám.?

Když v roce 1982 Jan Pavel II navštívil Barcelonu, byl to právě Bonet, syn žáka a přítele Gaudího, který papeže dílem nejcharakterističtějším a nejgeniálnějším pro tohoto katalánského umělce, provedl a vysvětlil mu jeho symboliku. Jeho bratr Lluis Bonet je zde současným farářem.
Vnitřek by měl být hotov za dva roky, ale bude zapotřebí ještě času na dokončení exteriérů, tedy dostavění věží (nejdelší z nich dosáhne až 170 metrů). Sagrada Familia je se svými 800 tisíci návštěvníky v roce 2007 nejnavštěvovanějším turistickým objektem z celého Španělska. Mnoho z těchto turistů však neví, že v současné době probíhá proces blahoslavení jejího architekta. Stále také probíhá polemika týkající se projektu výstavby tunelu pro vysokorychlostní vlaky, který byl mel být veden velmi blízko základů hlavní fasády této baziliky. Stavební komise také tuto záležitost prezentovala u soudu, jelikož se obává, že by mohla být ohrožena stabilita stavby. Žádost komise na ochranu stavby tunelu však byla soudem zamítnuta.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.