Kard. Sepe: Nemůžeme suplovat politické nedostatky!

2.8.2008 

Hněv a rozhořčená obvinění starosty ostrova Lampedusy, který včera u příležitosti dalšího ilegálního vylodění emigrantů, vyzval Církev, aby ?raději otevřela dveře klášterů než urážela vládu?, se střetávají s řadou faktů týkající se denní práce organizace Charitas. Výčet jejich aktivit které pomáhají právě emigrantům dnes publikoval deník Osservartore romano.
Neapolský arcibiskup, kardinál Sepe k této situaci mimo jiné dodal, že Církev nemůže ovlivňovat nedostatky sociální politiky a místo dalších polemik se starostou, raději požádal prezidenta Charitas, P. Viktoria Nozzu, aby podal přesný výčet aktivit jeho organizace v této oblasti.

?Církev, s Charitas v první řadě, říká otec Nozza v Osservatore romano, neustále vyvíjí mnoho aktivit, které napomáhají společnému dobru, chrání emigranty, rodiny a vykonává mnoho dalších sociálně prospěšných prací.? 220 organizací Charitas působí na celém národním teritoriu a koordinují více než 100 diecézí v aktivitách napomáhajícím přistěhovalcům. Za posledních 5 let podpořili diecézní Charitas částkou přesahující 13,5 miliónů euro více než 164 specifických projektů poskytujících azyl uprchlíkům nebo obětem obchodu s bílým masem. ?Charitas do dnešní doby také pomáhala vládě právě v těch nejkritičtějších fázích po vylodění uprchlíků, a dávala k dispozici na jejich ubytování i své nové objekty.?

Církev tedy nejen že poskytovala azyl, ale v mnoha případech také byla přítomna tam, kde měl být aktivní stát. Neapolský arcibiskup také na svých oficiálních webových stránkách jasně uvádí, že: ?Církev je na straně chudých a bezmocných, nemůže však sama chudobu odstranit, to je úkolem sociální politiky státu. Pokud tato politika chybí nebo není dostatečná, není v moci Církve, aby ji nějak nahradila.? píše kardinál Sepe.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.