Velký muftí Sýrie zve Benedikta XVI. na návštěvu země

1.8.2008 

Hlavní město Syrie, Damašek, je v současné době především metropolí arabské kultury. 90% z celkového počtu 20 miliónů obyvatel tvoří muslimové a 10% křesťané, kteří se letos také připravují na oslavy roku sv. Pavla, který 29. června zahájil Benedikt XVI. v bazilice sv. Pavla za hradbami.

Apoštolský nuncius v Sýrii, arcibiskup Giovanni Battista Morandini, říká, že tato myšlenka by měla posílit ekumenismus v zemi. Dodává, že o sv. Pavlovi, vášnivém pronásledovateli křesťanů, který se sám stal později také jedním s Kristových učedníků a svědků nejen ve Svaté zemi, ale i v Římě, by měli hovořit nejen katolíci, tvořící jedno procento obyvatelstva, ale všechna křesťanská vyznání zastoupená v Sýrii jako jsou např. pravoslavní, melchité, arménci, ale i muslimské komunity.

V tyto dny nás Damašek ujišťuje, že je městem dialogu, a že soužití mužů i žen rozdílných náboženských vyznání je tady možné. Soužití se rodí z hluboké společné náboženské tradice a to i přes neustálé krize, které ohrožují blízký Východ. K této tradici se hlásí i velký muftí Sýrie, který se setkal se skupinou italských novinářů na jejich paolínské pouti v Damašku a opětovně pozval Benedikta XVI. k návštěvě Sýrie. Papeže pozvali také představitelé dalších národů blízkého Východu, kteří vědí o putování a působení svatého Pavla na jejich teritoriu. Sýrie sama sebe definuje jako multi-etnickou a multi-náboženskou zemi. I v mezinárodní politice se díky tureckému vlivu snaží o dosažení míru s Izraelem a sama dělá prostředníka mezi Hebrejci a Palestinci při jejich mírových jednáních. Žádá však představitele evropských zemí o konkrétnější nasazení na blízkém Východě.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.