Arcibiskup Tomasi: Propast mezi bohatými a chudými se ještě více prohloubí

1.8.2008 

Nezdar ženevského summitu Světové obchodní organizace (WTO) negativně dopadne na nejchudší země. Pro vatikánský rozhlas o tom mluvil stálý pozorovatel Svatého stolce při úřadech OSN v Ženevě, arcibiskup Silvano Tomasi.
Ministerská jednání o odstranění bariér ve světovém obchodu skončila neúspěchem. Spojené státy na jedné straně a Čína s Indií na straně druhé se nedokázaly dohodnout o ochraně dovozu zemědělských produktů. Peking a Dillí totiž požadovali zvýšenou ochranu před nárůstem dovozu potravin. Američané a další potravinářští vývozci to ale označili za nové bariéry na místo liberalizace obchodu, která měla být cílem Ženevského summitu.
Jak řekl arcibiskup Tomasi, fiasko summitu povede k ještě větší izolaci chudých zemí, před kterými zůstanou zavřené velké trhy. ?Ještě více se prohloubí propast mezi bohatými a chudými. Problémy nejchudších zemí nelze řešit jen nabízením pomoci,? řekl arcibiskup Tomasi. Poukázal na to, že je nutné vypracovat mechanismy, které umožní jejich spravedlivější účast na světových trzích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.