Pater Ghirlanda: Svoboda je především osvojení si rovnováhy a poctivosti

31.7.2008 

Katolická církev dnes slaví liturgickou památku svatého Ignáce z Loyoly. V Římě bude u příležitosti jeho svátku sloužena v 19.00 hodin mše svatá v kostele Il Gesú, kde se nachází také hrobka tohoto světce. Eucharistii bude předsedat generál jezuitů, pater Adolfo Nicolás.
O spiritualitě zakladatele Tovaryšstva Ježíšova, především o jeho ?duchovních cvičeních? hovoří rektor Papežské gregoriánské univerzity, pater Ghirlanda:

? Chtěl bych se především soustředit na jeden bod a to na správné používání lidské svobody. Touha po svobodě je silná v každém člověku, a je právě to, co z člověka dělá osobu k obrazu Božímu. Tato svoboda je osvojení si rovnováhy a poctivosti ve využívaní svobody ve střetu osobní svobody se svobodou Boží, jedná se o výchovu k pravé a odpovědné svobodě. To je podle mne modernost a aktuálnost ?Duchovních cvičení?? Je to již téměř 18 let co provádím měsíční duchovní cvičení se seminaristy, kteří vstupují do cyklu formace ke kněžství. Také mnoho řeholníků se před věčnými sliby účastní měsíčních duchovních cvičení, ale i mnoho laiků pociťuje potřebu kontaktu s Pánem a tohoto způsobu modlitby k dosažení svobodné volby.?

Připomeňme, že svatý Ignác z Loyoly se narodil v roce 24. prosince 1491 poblíž San Sebastian ve Španělsku. V roce 1517 vstoupil do armády, kde utrpěl vážné zranění nohy při obraně Pamplony Během rehabilitace si krátil čas čtením knih o Ježíši Kristu a životopisy svatých. Tato četba na něj zapůsobila natolik, že se rozhodl oddat duchovnímu životu. Jeho duchovní cvičeni, neboli exercicie, jsou sérii meditací, jejichž smyslem je očistit mysl i ducha. Jedná se o zápisy Ignácových vlastních duchovních zkušeností, o kterých si myslel že mohou být hodnotné i pro jiné. Svatý Ignác byl duchovním otcem a spoluzakladatelem Tovaryšstva Ježíšova je jeden z největších křesťanských mystiků. Zemřel 31. července v Římě.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.