V Polsku byla objevena kaple kněžny Doubravky

31.7.2008 

Poznaňští archeologové pod vedením profesorky Hanny Koczky Krenz objevily zbytky kaple kněžny Doubravky. Při průzkumu na Ostrowie Tumskim, několik metrů od jižní zdi kostela P. Marie, objevili fragment stěny dávné svatyně.
Prof. Hanna Koczka Krenz je přesvědčena, že jde o zbytek prvního křesťanského místa kultu v Piastovských zemích, tedy o kapli, kterou založila dcera Boleslava I., Přemyslovna Doubravka.
?Objev těchto materiálních pozůstatků kostela předznamenává debatu o počátcích křesťanství a o místech, s nimiž jsou spojeny. Já jsem přesvědčená, že se pojí s poznaňským hradem.? ? uvedla prof. Hanna Koczka Krenz.

Hypotézu bude možné potvrdit až po odkrytí základů kaple. To ale není snadné. Zbytky románské stavby totiž leží pod památným kostelem P. Marie. Souhlas s archeologickým výzkumem musí dát poznaňský arcibiskup.
Hradiště na Ostrowie Tumskim vybudoval Měšek I. když se připravoval na svatbu s Doubravkou. Ke svatbě došlo roku 965 zřejmě právě v kapli, která byla první fundací české kněžny. Hypotézu potvrzuje Polsko-slezská kronika ze 13. století, kde je založení kaple připisováno právě Měškově ženě. Kaple měla zřejmě sálovou dispozici s nevelkou apsidou. Podobný typ staveb je znám z velkomoravské architektury 10. století. Podle profesorky Koczka Krenz institutu prehistorie univerzity Adama Mickiewicze mohl za inspiraci sloužit také kostel P. Marie na Pražském hradě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.