200 nových projektů na pomoc Latinské Americe a Karibiku

29.7.2008 

200 nových projektů na pomoc nejchudším komunitám Indiánů, Mesticů a Černochů v Latinské Americe a v Karibiku potvrdila správní rady vatikánské nadace ?Populorum Progressio.? O jejich určení se rozhodovalo na setkání, které proběhlo v polovině července v mexické Guadalajaře (9. ? 12. 7.). Na charitativní díla vatikánské nadace je letos určeno více než 2,1 milionů amerických dolarů.
Závěrečné prohlášení mluví o nelehké situaci domorodců a Afroameričanů, kteří tvoří vysoké procento obyvatel Latinské Ameriky. Cituje také Benedikta XVI., který na toto téma mluvil během návštěvy v Brazílii na setkání s jihoamerickými biskupy v Aparecidě.
Správní rada nadace ?Populorum Progressio? vybírala mezi 230 projekty, které předložili misionáři a charitativní organizace působící v Latinské Americe a v Karibiku. Uspokojení všech požadavků by vyžadovalo prostředky ve výší 2,7 milionů dolarů. Finanční možnosti dovolily výběr dvou set z předložených žádostí. Nejvyšší počet z nich, 39 bude realizováno v Brazílii. Na druhém místě je Kolumbie s 35 projekty, dále Peru (27) a Ekvádor (18). Třetina schválených projektů se týká budování infrastruktury, přístupu k pitné vodě a hygienických zařízení. Další třetina bude investována do rozvoje zemědělství a drobného podnikání. Pětina je určena na stavbu škol, obytných domů a zdravotnických zařízení. Zbylé prostředky jsou určeny na vzdělání a zdravotní péči.
Finanční prostředky pocházejí do značné míry z příspěvků italských věřících. Nadace uvažuje také o vyhlášení sbírek na Americkém kontinentu, aby získala další potřebné fondy. Nadaci ?Populorum Progressio? založil Jan Pavel II. v roce 1992. Do loňského roku financovala více než 2 200 projektů v hodnotě překračující 24 milionů dolarů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.