Ukrajina oslavila 1020 let křesťanství

28.7.2008 

Patriarchové Bartoloměj I. a Alexej II. oslavili společnou liturgií 1020 let křtu Rusi.
Slavnost probíhala v centru Kyjeva, před pomníkem sv. knížete Vladimíra, který uvedl křesťanství na Kyjevskou Rus. Liturgie se zúčastnil mimo jiné představitel řecké církve, Hieronim II., a albánské, Atanásios. Přenášely ji všechny programy ukrajinské televize. V početném zástupu věřících nechyběl ani prezident Viktor Juščenko.
V promluvě k věřícím Bartolomněj I. zdůrazňoval potřebu jednoty křesťanů jak na Ukrajině, tak na celém světě. Řekl, že všechna rozdělení Kristova těla jsou urážkou jeho Božské Hlavy a ignorováním darů Ducha svatého. Vyjádřil také lítost nad roztržkami v lůně ukrajinské církve, která je ? jak řekl ? nejdražší dcerou Konstantinopole, a vyzval k co nejrychlejšímu nastolení jednoty ukrajinských pravoslavných. Ekumenický patriarcha také vyjádřil radost z přítomnosti moskevského patriarchy, Alexeje II., kterého nazval Milovaným bratrem. Připomněl také svědectví ruských mučedníků a nelehkou situaci moskevského patriarchátu v dobách komunistického ateismu.

Do oslav 1020. výročí křtu Kyjevské Rusi se zapojila také římskokatolická církev. Ve všech farnostech proběhla obnova křestního slibu a byl přečten pastýřský list.Dnešní Evropa je velká rodina lidí dvou tradic, východní a západní, zakořeněných v jediné křesťanské víře, píší ukrajinští biskupové. Připomněli, že ke křtu Rusi došlo v historickém okamžiku, kdy oba dva křesťanské proudy už byly rozvinuté, ale církev nebyla rozdělena. Biskupové upozorňují, že na Ukrajině je mnoho dobrých příkladů smíření ritů a tradic. Lze je vidět ve smíšených rodinách, kde vládne pokoj a tolerance, společně se slaví svátky jak východního, tak i západního obřadu. Probouzí se tak ještě hlubší touha po jednotě dvou sesterských církví v Kristu a hledají se nové účinné kroky tímto směrem, zdůrazňují biskupové. Všímají si také, že touha po jednotě je skutečně živá, a vyzývají k modlitbě, aby sjednocení nastoupilo co nejdříve

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.