Vatikánská muzea zaznamenávají rekordy v návštěvnosti

28.7.2008 

Asi 40 tisíc návštěvníků za den. To jsou čísla agentury ANSA týkající se návštěvnosti Vatikánských muzeí. Odhaduje se, že do konce roku 2008 by se měla vyšplhat až na 5 milionů osob za rok, což by zařadilo Vatikánská muzea jako jedny z vůbec nejnavštěvovanějších na světě, a předčila by tak i londýnskou Tate Gallery a Britské Muzeum, nebo Louvre a Centre Pompidou v Paříži.

Pro dosáhnutí toho čísla se podle ředitele muzeí chystá řada zlepšení a novinek: např. rezervace on-line, poskytování podrobnějších informací ve všech sálech týkajících se uměleckých předmětů, nárůst kvalifikovaných průvodců a vzdělávací materiál zdarma, tak aby bylo zhodnoceno ohromné množství exponátů Muzeí, které návštěvníci často ani nevidí, jelikož míří rovnou k Sixtinské kapli.

Podle statistiky, kterou vypracoval britský časopis Art Newspaper, jsou Vatikánská muzea na sedmém místě v žebříčku návštěvnosti, v roce 2007 si je prohlédly 4 miliony 300 tisíc osob.
Palucci říká, že v letních měsících je návštěvnost obzvláště velká. ?Jsme v rytmu 40 tisíc návštěvníků denně a nebezpečně se přibližujeme k pěti milionům.? K tomu dodává italský ministr kultury: ?Je jasné, že se musí vyřešit fronty turistů, které se denně tvoří podél Vatikánských zdí, měl by se změnit vstupní systém, jelikož davy turistů se dotýkají celého města.? a hodlá na toto téma hovořit s novým starostou Říma, Giannim Alemannem.

Ředitel muzeí na téma rezervace on-line dodává, že tento systém již existuje, ale čeká se na jeho implementaci. Do šesti měsíců by se měl vytvořit jednotný způsob vstupu, který již funguje v řadě velkých muzeí na světě. ?Mělo by to být jako v restauraci,? vysvětluje, ?buď je místo nebo není.?
Sdělil ale, že je by chtěl především napravit nedostačující zdroje informací. Připravují se detailní mapky, popisující exponáty ve všech sálech, také nová značení v muzeích a mnohojazyčné publikace. Dalším cílem je přivézt návštěvníky do všech částí muzejního komplexu, která jsou podle jejich ředitele ?ohromnou schránkou uměleckých pokladů ze všech časových etap a téměř všech oblastí světa.?

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.