Benedikt XVI. na dovolené v Brixenu

28.7.2008 

Benedikt XVI. dnes zahájil svou letní dovolenou v jižním Tyrolsku.
Do Brixenu (dnes italského Bressanone), kde stráví příští dva týdny, dorazil dnes v poledne. Na letišti v Bolzanu Svatého otce přivítal biskup diecéze Bolzano-Brixen, mons. Wilhelm Emil Egger, radní Bolzana Luigi Spagnoli a vládní komisař Fulvio Testi.
Poté se Benedikt XVI. automobilem odebral do semináře v Brixenu, kde ho přivítal tamní rektor don Ivo Muser, místní farář don Albert Pixner a zástupce města. Na počest svatého otce také zahrál zdejší dechový orchestr Schützen a zazpával dětský sbor.
Na náměstíčku před seminářem bylo shromážděno také mnoho místních obyvatel, aby vzácného hosta přivítali. Benedikt XVI. je oslovil k okna knihovny semináře v prvním patře:

?Drazí přátelé, velká dík za toto vřelé přivítání v Bressanone. V tomto městě jsem už strávil mnoho pěkných dovolených. Doufám, že my věšichni společně můžeme v těchto dnech odpočívat a těšit se z krásy tohoto města a z krásy stvoření.?

Kraj Alto Adige navštívil Josef Ratzinger poprvé v roce 1967, kdy se účastnil sympozia rektorů seminářů z německy mluvících oblastí na téma kněžství. Jako biskup a kardinál ? v letech 1977 až 2004 - jezdil do místního semináře na dovolenou každé tři roky. Právě zde vznikla kniha, ve spolupráci s Vittorio Messorim, kniha ?O víře dnes.? Průběh dovolené Benedikta XVI. sleduje přímo na místě korespondent deníku ?Avvenire? Salvatore Mazza:

?Papež přijel do historického centra města, kde byl shromážděn velký dav, který ho chtěl vydět projíždět. Když vjel Benedikt XVI. do města, rozezněly se zvony a slavnostní vyzvánění nepřestalo, dokud Svatý otec nepřijel až k semináři. Před jeho branami se pozdravil s dětmi, zastavil se skupinou nemocných. A potom z centrálního balkonu zástup pozdravil.?

Benedikt XVI. ve svém pozdravu obyvatelům Brixenu poděkoval za přijetí a připomněl také svůj vztah ke zdejšímu kraji.

?Ano hned v úvodu poděkoval a to velmi srdečně: ?Jsem šťastný, že jsem tu s vámi, v tomto městě, na které mám tolik vzpomínek.? Toto řekl německy. Mluvil jak německy, tak italsky.?

Jaká veřejná setkání s věřícími Benedikta XVI. čekají na jeho dovolené?

?Jsou stanovena dvě vystoupení před modlitbou Anděl Páně, příští neděli a potom 10. srpna. Na 6. srpna je ohlášeno setkání se všemi kněžími zdejší diecéze, top proběhne v katedrále. Předpokládá se, že stejně jako v minulosti bude úspěšné a Svatý otec na něm bude odpovídat na otázky kněží. A 9. srpna bude Benediktu XVI. uděleno čestné občanství Bressanone. Ale ostatní program Svatého otce je soukromí.?

Jaká je atmosféra mezi obyvateli, jak vítají ?starého přítele,? jak ve své uvítací řeči postal Benedikta XVI. rektor semináře don Ivo Muser...

?Všichni jsou velmi spokojení. Mnoho z nich si ho pamatuje z minulých let, kdy zcela logicky měl víc svobody, víc vycházel a procházel se ulicemi města. Všichni na něj vzpomínají jako na přátelského člověka, velmi zdvořilého, vlídného, takového, jaký víme, že je. Samozřejmě, všichni říkají, že tentokrát je to jiné, ale doufají, že ho potkají třeba při večerní procházce. Všichni jsou velmi spokojení a je vidět, že i Benedikt XVI. je velmi spokojený, že se sem vrátil.?

Říká v telefonickém rozhovoru přímo z Brixenu korespondent deníku ?Avvenire? Salvatore Mazza.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.