Oslavy ve městě svatého apoštola Jakuba

26.7.2008 

Tisíce věřících a poutníků si včera připomněli liturgický svátek svatého apoštola Jakuba, patrona Španělska.
Město Santiago de Compostela, hlavní město Galície, včera oslavilo podle starodávné tradice památku apoštola Jakuba. Tisíce věřících z celého regionu, společně s přibližně dalšími 1300 poutníky, kteří si naplánovali svůj příchod do Santiaga právě na 25. červenec, se účastnili řady slavnostních aktivit ve městě tohoto apoštola, které je od roku 1985 dědictvím UNESCa. Po průvodu do poutního místa, románské katedrály z 13. století, arcibiskup Julian Barrio Barrio společně s dalšími dvěma biskupy a mnoha kněžími tam předsedal eucharistii. Poslání dnešní Církve bylo hlavním tématem jeho kázání. Arcibiskup se vyjadřoval k odpovědnosti Církve ve Španělsku, k předávání autentické víry, v jejímž centru je osoba Ježíše Krista, jak jednotlivým věřícím tak i občanské společnosti. ?Skutky Církve jsou věrohodné a účinné pouze v takové míře, ve které my věřící jsme věrni Kristu.? řekl arcibiskup Barrio Barrio.
Dále hovořil o roli Církve v občanské společnosti a v politice a mimo jiné dodal, že víra se nemůže stát politickým faktorem. ?Pokud by se měla víra zajistit prostředky politické moci, riskuje se ztrátajejí identity.? Na závěr svého kázání řekl, že křesťanství a Církev patřili vždy do veřejné sféry, ale vždy bylo nutné vzájemné rozlišení mezi Církví a Státem. Připomenul také kulturní bohatství, které přineslo křesťanství.

Před kázáním starosta města Santiago de Compostela svěřil celý španělský národ pod ochranu svatého apoštola Jakuba. Ve svém projevu vyjmenoval všechna témata, která jsou v současné době aktuální pro španělskou společnost, jako například: ekonomická krize, emigranti, terorismus, nezaměstnanost, rozvoj, dialog, a tolerance.

Počet poutníků do Santiaga de Compostela stále narůstá a jejich počet vrcholí v červenci a srpnu, kdy se účastní celého nebo části jedné ze čtyř poutních tras. Nejdelší trasa je zároveň i tou nejfrekventovanější, začíná v městečku Saint-Jean-pied. de Port ve Francii, vede přes Pyreneje, severní Španělsko až do Compostely. Cesta je dlouhá 775 km a za normálních okolností je možné ji pěšky ujít za 25 dní. Za rok 2007 bylo akreditováno na této trase přes 114 tisíc poutníků, kteří ušli pěšky aspoň její polovinu.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.