Kard. Rodé o sekularizaci řeholního života

24.7.2008 

Mizení náboženského rozměru z veřejného života, nepochopení svobody a pseudo-spiritualita seberealizace ? na tyto tři jevy upozornil kard. Franc Rodé jako na nejzhoubnější ohrožení současného řeholního života. Prefekt Kongregace pro instituty zasvěceného života a sdružení apoštolského života se zúčastnil mezinárodního formačního setkání pro představené ženských řeholních komunity, pořádaného Papežským ateneem Regina apostolorum (14. ? 22. července).

V promluvě k řeholnicím slovinský kardinál poukázal nejprve na nepřítomnost křesťanských zásad v rozvinutém světě, zejména pokud jde o legislativu. Postupná sekularizace jazyka i chování proniká také do řeholních společenství. Výsledek je viditelný v koncepci poslání řeholních společenství, v níž se zasvěcený člověk stává spíš sociálním pracovníkem než hlasatelem evangelia.

Vnitřním projevem sekularizace řeholního života je nadměrný důraz na individuální svobodu. Ten se projevuje v přehnaném očekávání vůči vlastní komunitě. V důsledku pak vede k napětím a dezorientaci, jak v případech jednotlivců, tak celku společenství.

Kard. Rodé připomněl, že řeholní poslušnost je založena na hledání Boží vůle ve vztahu s druhým člověkem. Řeholní zasvěcení je navíc ?životem podle Ducha? a nikoli realizace módních forem spirituality, které se prezentují jako vědecké nebo humanistické, ale nemají vztah k nadpřirozenému. Prefekt Kongregace pro instituty zasvěceného života a sdružení apoštolského života varoval zvláště před ?psychologizací spirituality.? Jejím důsledkem je chápání řeholního zasvěcení jako nástroje seberealizace, což se projevuje slabostí a nestálostí v řeholních povinnostech. Ve skutečnosti má jít o takovou spiritualitu, ?která nás stále vede ke zkušenosti Boha a službě člověku? ? řekl kard. Rodé.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.