Všem patří mé hluboké díky

21.7.2008 

Benedikt XVI. k dobrovolníkům pořadatelské služby, Sydney

Drazí přátelé v Kristu,
děkuji kardinálu Pellovi za jeho zdvořilá slova a velmi rád využívám příležitost pozdravit nakonec vás všechny a podělit se s vámi o nádhernou zkušenost tohoto týdne. Během uplynulých dní jsme byli přímými svědky toho, jakou radost nacházejí ve své víře tisíce mladých lidí, kteří mohli vyjádřit svou chválu a vděčnost Bohu za jeho dobrotu vůči nám. Mohli jsme zakusit srdečnost a velkorysost australské pohostinnosti a zároveň si prohlédnout nádhernou krajinu tohoto kontinentu. Byl to skutečně nezapomenutelný týden.

Nic z toho by samozřejmě nebylo možné bez velkého úsilí během příprav a intenzivní práce v období, které předcházelo Světovému dni mládeže. Rád bych vám všem poděkoval za velkoryse vynaložený čas a energii pro to, aby každá jednotlivá událost, kterou jsme společně prožívali, proběhla bez obtíží. Všechny body programu musely být pečlivě koordinovány, poněvadž do nich byli zapojeni veřejní činitelé, policie, záchranná služba i církevní personál a obrovský zástup dobrovolníků, lidí s určitou odpovědností a pomocníků. Svým úsilím jste připravili podmínky pro seslání moci Ducha, který mezi mladými lidmi z velmi odlišných kulturních prostředí vytvořil vztah jednoty a přátelství a posílil jejich lásku ke Kristu a k církvi. V zástupech, které se shromáždily tady v Sydney, jsme spatřili živý výraz jednoty v různosti univerzální církve. Viděli jsme v malém onu lidskou rodinu, po jejíž jednotě toužíme. Kéž tito mladí lidé v síle Ducha Svatého uskuteční v budoucnosti tuto vizi ve světě.

Na letišti budu mít možnost poděkovat státním činitelům. Tady bych rád vyjádřil svou hlubokou vděčnost všem biskupům, kněžím, zasvěceným osobám, kaplanům, učitelům, laickým sdružením, církevním hnutím a rodinám, jež poskytly pohostinství, školám a farním společenstvím, které účinně přispěly ke zdárnému průběhu Světového dne mládeže. Ve Skutcích apoštolů čteme, že ?blaženější je dávat než dostávat? (20,35), a já věřím, že jste dostali mnoho od těch, kterým jste tak nezištně sloužili během našich oslav. Vám všem patří moje vřelé a hluboké ?díky?.

Chystám se na zpáteční cestu do Říma a jako poklad si odnáším vzpomínku na mnoho okamžiků naplněných milostí, jež jsme prožili společně: od mého prvního setkání na Darlinghurst a v katedrále Panny Marie přes vigilii na prostranství Jižního Kříže po včerejší závěrečnou mši. Modlím se, abyste si také odnesli v duši mnoho cenných vzpomínek a duchovních intuicí, abyste po návratu do svých domovů a rodin s novým zanícením hlásali evangelium Ježíše Krista. Jděte a v síle Ducha Svatého obnovte tvář země!

Srdečně vás zdravím a svěřuji vás všechny láskyplné přímluvě Naší Paní od Jižního kříže, Pomocnici křesťanů, vyprošuji vám sedm darů Ducha Svatého a ujišťuji vás svou vytrvalou modlitbou. Bůh žehnej mládeži světa a lidu Austrálie!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.