Satelitní přenosy spojí s Austrálií celý svět

16.7.2008 

Podobné akce jako je ta na Velehradě pro mládež, která se nemůže účastnit setkání v Sydney, se konají po celém světě. Jedním z takových míst jsou například i Lurdy. Ve francouzském poutním místě jsou v duchovním spojení s Austrálií tisíce Evropanů. Setkání organizuje služba pro mladé při zdejší svatyni. Její ředitel O. Saverio Zampa Vatikánskému rozhlasu řekl:

?My jsme přijali schéma jaké je na Světových dnech mládeže. Dopoledne katecheze, odpoledne volnočasové aktivity. A pak jsou tu tři velmi silné okamžiky. Prvním bylo dnešní připomenutí si posledního zjevení v Lurdech. Takže dnes to byl velmi výjimečný den. Chceme, aby mladí odhalili a oživili poselství Lurd. Druhým důležitým aspektem je žít v jednotě a kontaktu ze Sydney. Připravili jsem přenosy některých bodů programu v Sydney: příjezd papeže, sobotní vigilii a nedělní mši. Třetím aspektem je umění. Pozvali jsme skupiny umělců, kteří budou svědčit o své víře mladým tady v Lurdech. Dveře máme otevřené pro všechny. Máme mezi námi mnoho mladých, kteří nejsou praktikujícími křesťany a někteří ani nejsou pokřtění. Máme tu několik muslimů i zástupců jiných náboženství, toto je místo, kde je prostor pro všechny.?
Potvrzuje otec Savierio Zampa ekumenický charakter setkání v Lurdech.

Ze Španělska odjelo do Sydney 5 tisíc mladých lidí v doprovodu 17 biskupů. Dalších více než 40 tisíc zůstalo doma a s Austrálií se spojí přes satelit se Santiago de Compostela, z Javieru v Navaře, z Almudeny v Madridu a z poutního místa P. Marie El Rocío v Andalusii. ?Vybraná místa nejsou náhodná. Mají velkou tradici pastorace mládeže a mnoho mladých lidí do nich často putuje,? vysvětlil Victor Cortizo, zodpovídající za mládež v rámci španělského episkopátu. První setkání začíná dnes večer v El Rocío. Očekává se tam 10 tisíc mladých z Andalusie. Zajímavostí je, že kvůli vysokým teplotám proběhnou všechny body programu v noci.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.