Australští domorodci a církev

16.7.2008 

Mezi mediálně vděčnými tématy už nyní figuruje setkání zástupců aboriginců, australských domorodců, s Papežem. Právě stařešinové domorodého obyvatelstva budou zítra vítat Benedikta XVI. na molu v Rose Bay, odkud lodí popluje na vlastní setkání s mladými do přístavu Barangaroo.
U našeho mikrofonu je O. Eugenio Zurias, který působí už rok ve farnosti domorodců v Kutjungka, na poušti v západní Austrálii:

?Je to naprosto odlišná kultura. Pro začátek jsme se rozhodli naučit se jejich životu, snažili jsem se naučit jazyk a stát při nich v obtížných chvílích. Je to společnost, v níž často chybí naděje. Před nedávnem tam spáchal sebevraždu třináctiletý chlapec. My jsme mezi nimi, snažíme se být jim nablízku, i když zatím nenacházíme silné a jasné prostředky evangelizace; jsme tam s nimi.?

Na jaké konkrétní obtíže narážíte při hlásání evangelia domorodcům?
?Domorodci nemluví zatím moc dobře anglicky a i když jsou katolíky, zůstává mezi námi poměrně hluboká propast, kterou se musíme snažit zaplnit. Je před námi velký kus práce."

Co je zaujalo na katolické církvi?
?Všimli si, že církev je jediná, která je má ráda takové, jací jsou.?

Jsou domorodci integrováni do australské společnosti?
?Podle mě ještě ne. I když první krok už byl učiněn. Premiér poprosil o odpuštění za chyby minulosti. Mám ale za to, že cesta domorodců k integraci do australského života je ještě dlouhá.?

Říká O. Eugenio Zurias, který žije mezi aboriginci v západní Austrálii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.