2. den WYD08. Benedikt XVI. se přemístil do Sydney.

16.7.2008 

Benedikt XVI. opustil centrum Opus Dei v Kenthurst, kde strávil tři dny odpočinku po příletu do Austrálie. Na další dny se stane jeho domovem sídlo arcibiskupa Sydney nedaleko tamní katedrály. Středa je pro účastníky světového setkání prvním dnem katechezí. Vedou je biskupové jednotlivých národnostních skupin, dnes na téma: ?Pozváni k životu v Duchu svatém?. Po dopolední modlitbě může přes 200 tisíc účastníků vybírat z bohatého programu Festivalu mladých.

Před odjezdem z Kenthurst slavil Benedikt XVI. mši svatou v kapli rezidence a požehnal základní kámen nové budovy, která má sloužit pro formaci mladých. Mimo program bylo setkání s mladými zaměstnanci zoologické zahrady v Sydney. Ti se rozhodli představit svou zemi netradičním způsobem. Přinesli Papežovi ukázat mláďata některých typických druhů zvířat: klokánka, koalu, papouška, a dokonce i mládě krajty a aligátora.

Pak přišlo na řadu rozloučení s personálem centra v Kenthurst, říká ředitel našeho rozhlasu, P. Federico Lombardi:
?Byl tu také jeden vážně nemocný policista a Papež mu dal zvláštní požehnání. Konal se také malý koncert, tentokrát v provedení nikoliv profesionálů, ale skupiny Opus Dei, která pečuje o centrum. Papež byl z pobytu v Kenthurst velice spokojen, cítil se tam dobře, takže cíle těchto tří odpočinkových dnů bylo plně dosaženo. Všechno je tedy na nejlepší cestě, připraveno na zítřek, kdy se ocitneme v centru této australské cesty.?

Zatímco Benedikt XVI. ukončuje aklimatizaci, pro mladé hosty už jsou Světové dny mládeže v plném proudu. Mají za sebou první diskuse na témata připravená v rámci Festivalu mladých. Jsou mezi nimi otázky jako trvale udržitelný rozvoj, životní prostředí, sexualita, sociální spravedlnost nebo dialog mezi náboženstvími. Na programu je fórum o stvoření a evoluci s kardinálem Schönbornem, kulatý stůl o sexualitě s teologem Christopherem Westem nebo debata o mezináboženském dialogu s apoštolským nunciem v Egyptě, arcibiskupem Fitzgeraldem, s muftím Patelem a rabínem Knollem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.