Papež v Austrálii - 2.den

14.7.2008 

Do australské metropole dnes po moři doputoval Kříž Světových dnů mladých. Přivítali ho tisíce mladých křesťanů, kteří se každé tři roky sjíždějí na setkání s papežem i mezi sebou navzájem. Skupiny dobrovolníků nesli čtyřicetikilový kříž a patnáctikilovou ikonu na ramenou v procesí ulicemi města.

Kříž dal mladým v roce 1984 Jan Pavel II. Od té doby putuje jako symbol Kristovy lásky po všech kontinentech. V Austrálii navštívil na 400 komunit a farností. Zítra bude na mši svaté, kterou na zahájení 23. světové dny mladých bude sloužit kardinál Pell, arcibiskup hostitelské arcidiecéze Světové dny mládeže jsou pro Austrálii největší akcí od Olympijských her v roce 2000. Sydney už zaplnilo přes 200 tisíc účastníků. Oficiálně je na Světové dny mládeže zaregistrováno 100 tisíc Australanů. Přes 117 tisíc mladých přiletělo z jiných kontinentů. Nejvíc z Evropy a to 54 tisíc, 27 tisíc ze Severní Ameriky, po 10 tisících z Oceánie a z Asie, 8 tisíc ze Střední Ameriky, Jižní Amerika a Afrika mají po 4 tisících zástupců. Dnes dorazilo 36 mladých z Barmy. Na přání australských biskupů a ujištění, že se po skončení akce všichni vrátí do své vlasti, nakonec australská vláda udělila vízum i 27 mladým Iráčanům. To se udělit zdráhala z obav, že by mohli do Austrálie chtít emigrovat. Z Francie přiletělo na světové dny mládeže do Sydney 4.800 účastníků. S jakým očekáváním prozradil Vatikánskému rozhlasu pařížský arcibiskup kard. André Vingt-Trois:
?S nadějí, že zažijí něco velmi silného, potom, aby naslouchali papežovu poselství, poznali církev v Austrálii a zároveň i tuto zemi a její kulturu.?
Říká pařížský arcibiskup André Vingt-Trois.

V Sydney je také 220 poutníků z České republiky. Mezi nimi i biskupové Jiří Paďour a Pavel Posád. Od minulého čtvrtku se účastnili programu v Melbourne. Ti, kdo přiletěli během víkendu si už stihli prohlédnout město, které se odělo do barev loga světových dnů. Mnozí mladí navštívili katedrálu Panny Marie, kde jsou v těchto dnech vystaveny ostatky Piergiorgia Frassatiho, jednoho z patronů Světových dnů mládeže nebo putují na předměstí Sydney do kaple, kde je pohřbena Mary McKillop, další z deseti patronů.

V Sydney se sešli také univerzitní studenti, kteří hovoří o tom, jak svědčit o evangeliu v univerzitním prostředí. Seminář na St. John College-Univerzity uspořádala sekce pro pastoraci na univerzitách římského vikariátu, asociace australských katolických studentů a katoličtí kaplani arcidiecéze Sydney. Benedikt XVI. se k mládeži připojí ve čtvrtek 17. dopoledne, kdy ho čeká oficiální setkání s představiteli státu a odpoledne ho přivítá nejen australská mládež. Zatím odpočívá v Kenthurstu, necelých padesát kilometrů od Sydney.

Podrobnosti o druhém dni pobytu Benedikta XVI. sděluje Vatikánskému rozhlasu O.F.Lombardi:

?Byl to den velice poklidný a probíhal v rytmu takřka římském. Papež začal ráno mší svatou, které se účastnil také personál centra v Kenthurts, které jej hostí a doprovod. Po snídani se papež krátce prošel po okolí a následovala obvyklá práce, četba a modlitba, příprava promluv, tedy podobně jako ve Vatikánu. Krátce před obědem jej navštívil kard. Pell a arcibiskup Fischer, hlavní organizátoři Světových dnů mládeže, kteří jej informovali o příjezdu mladých a přípravách na setkání. Odpoledne pak znovu modlitba a krátká procházka v parku, který je velmi krásný a také krátký koncert klasické hudby v provedení předního uměleckého uskupení ze Sydney, který papeži přednesl několik jemu důvěrně známých skladeb od Schumanna a Mozarta.?
Tolik O.Lombardi z australského Kenthurts.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.