Očekávání Australanů a poutníků Světového dne mládeže

12.7.2008 

Austrálii navštívili už dva předchůdci Benedikta XVI. na Petrově stolci. V roce 1970 to byl Pavel VI. O šestnáct let později do Austrálie na pastorační návštěvu přiletěl Jan Pavel II. Ten tuto zemi navštívil dvakrát. Podruhé, v roce 1995 v Sydney beatifikoval řeholnici Mary MacKillop, známou také jako matka Marie od Kříže. Tato první australská světice z devatenáctého století patří mezi patrony letošních světových dnů mládeže. Spolu s otcem Julianem Tennysonem založila kongregaci sester sv. Josefa od Nejsvětějšího Srdce, věnovala se péči o chudé a vzdělání dětí.

Kard. Pell o nadějích spojených se Světovým dnem mládeže v Sydney. V předvečer zahájení Papežovy cesty do Austrálie, kard. Pell charakterizoval místní církev, která hostí účastníky Světového dne mládeže. V rozhovoru pro agenturu Fides představil australskou strategii boje proti sekularizmu. Slouží jí především katolické školství, kterého využívá 20 % mladých Australanů. Podle kard. Pella je nejdůležitější přítomnost kněze na školách a na univerzitách, aby ho vždy bylo možné vyhledat k setkání a rozhovoru. Účinnějšímu hlásání evangelia dnešním mladým lidem v Austrálii mají sloužit také v posledních letech revidované katechetické příručky. ?Není bez zajímavosti, řekl kard. Pell, že ve třech australských diecézích není problém s povoláními. V Sydney, Melbourne a Wagga Wagga počet seminaristů odpovídá reálným potřebám místní církve. Horší je to s řeholemi, které prožívají značnou krizi povolání. Mnoho mladých se angažuje v katolickém volontariátu a několik let života věnuje službě církvi.? Co očekává australský kardinál od Světového dne mládeže? ?Doufám, že se víra našich mladých a mladých celého světa ještě více posílí a budou moci uznat Krista za střed svého života,? řekl metropolita Sydney pro agenturu Fides.

Vatikánskému rozhlasu odpověděl kardinál Pell na otázku, zda tato velká akce může přispět k uzdravení vztahů k australskému domorodému obyvatelstvu:

?Určitě přispěje. Pracovali jsme s domorodci velmi intenzivně už od začátku. Byli zapojeni do příprav. Například symbol Ducha pro závěrečnou mši vytvořil domorodý umělec z Tewee Islands. Až Svatý otec zahájí svou návštěvu v přístavu v Sydney pozvou ho také tamější domorodci, aby navštívil jejich území. Budou se účastnit obřadů, koncertů a tak dál... Skutečně jsou velmi zaměstnáni přípravami různých fází konání Světových dnů mládeže.?

?Je nám ctí, že Svatý otec bude s námi, těší nás velký počet mladých poutníků, kteří se přidají k australské mládeži na Světových dnech,? řekla novinářům velvyslankyně Austrálie u Svatého Stolce Anne Maree Plunkett.

?Z toho, co píší australské deníky se domnívám, že roste zájem o návštěvu Svatého otce a jeho program. Sílí ochota zapojit se do společenství. Také cestě Kříže a Ikony po Austrálii byl dán velký prostor jak na místní tak na národní úrovni.? Říká Anne Maree Plunkett.

Sydney je v těchto chvílích už plné mladých poutníků. Nechybějí ani ti z České republiky. Proč na setkání přijeli a co od něj čekají řekli našemu rozhlasu Eva Balcarová a Jiří Ryšavík ze Staré vsi nad Ondřejnicí z Ostravskoopavské diecéze. Jejich odpovědi si můžete poslechnout.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.