Tisková konference o cestě Benedikta XVI. do Sydney

9.7.2008 

Ve vatikánském tiskovém středisku dnes mluvčí Svatého stolce otec Federico Lombardi novinářům představil podrobnosti týkající se IX. zahraniční apoštolské cesty Benedikta XVI., na kterou se papež vydá už tuto sobotu. Jde o zatím nejdelší apoštolskou cestu tohoto papeže. V Austrálii se Benedikt XVI. už po druhé zúčastní Světových dnů mládeže.

Let do australského Sydney potrvá čtyřiadvacet hodin s mezipřistáním v australském Darwinu. Svatého otce doprovázejí mimo jiné kardinálové Bertone, Sodano a Vallini. Z římského letiště Fiumicino odlétá Benedikt XVI. v sobotu 12. července v 10.00 dopoledne.

V neděli 13. července přiletí Svatý otec do Sydney. První tři dny stráví v Kenthurst Study - formačním centru Opus Dei, kde bude odpočívat a připravovat se na setkání s křesťanskou mládeží z celého světa. To začne bez jeho účasti mší svatou v úterý 15. července. Ve středu v podvečer se papež přesune do katedrálního domu v Sydney. Ve čtvrtek dopoledne se Benedikt XVI. setká s generálním guvernérem Austrálie Jefferym a premiérem Ruddem. Odpoledne je na programu přivítání se s mladými v Sydneyském přístavu.

V pátek dopoledne čeká v kryptě katedrály Panny Marie Benedikta XVI. ekumenické setkání a poté se v kapitulním sále sejde se zástupci jiných náboženství. Odpoledne zahájí na prostranství před katedrálou Křížovou cestu, která bude probíhat v ulicích Sydney. V podvečer navštíví papež také centrum, kde žije mládež se sociálními problémy. V sobotu dopoledne se v katedrále setká s australským klérem a řeholníky. V 19.00 zahájí na dostihovém stadionu Randwick Benedikt XVI. vigilii mladých. Tamtéž bude o den později dopoledne sloužit mši svatou a při polední modlitbě Anděl Páně oznámí místo konání příštích Světových dnů mládeže, které připadá na rok 2011. Těsně před odletem se setká s 15 tisíci dobrovolníků pořadatelské služby.

Připomeňme ještě, že Austrálii už v minulosti navštívili papežové Pavel VI. a to v roce 1970 a dvakrát ? v letech 1986 a 1995 ? Jan Pavel II.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.