Za týden začne Letní seminář o spiritualitě otce Pia

7.7.2008 

Čím je charakteristická spiritualita svatého Pia z Pitrelciny? Jaké otevírá pastorační horizonty? To jsou jen některé z otázek, na které bude hledat odpověď první Letní seminář o spiritualitě otce Pia, který se bude od 14. do 19. července konat v San Severo v italské Puglii. Účastníky tu čekají přednášky i diskuze nad různými texty a dokumenty.
Jak by se dala definovat spiritualita otce Pia, řekl Vatikánskému rozhlasu jeden z organizátorů semináře otec Luciano Lotti:

?Je to spiritualita založená na základních prvcích, jako je eucharistie, úcta k Panně Marii, duch pokání, oddanost ctnostem, zejména víře. Je to spiritualita otevřená Vatikánskému koncilu, protože otec Pio byl mužem, který velmi dobře znal Písmo svaté. Byl si dobře vědom, že Písmo je základem pro jakoukoliv duchovní cestu. Kdo chtěl být jeho duchovním synem, musel číst Písmo svaté, jinak jeho duchovní vedení odmítal. Podobně chápal eucharistii. Neviděl jí jako individuální záležitost osobní zbožnosti, ale jako okamžik v němž se setkával s duchovními syny. Tedy žil eucharistii skutečně jako zkušenost církevního života.?

O svatém Piu z Pietrelciny bylo už řečeno a napsáno mnoho, studium ještě pokračuje. Co o něm víme nového?

?Nedávno vyšlo několik knih, které se pokoušejí popsat některé okamžiky jeho života. Je málo známé dětství otce Pia, příhody bratrů, kteří žili s polu s ním, a zejména je potřeba prohloubit znalosti o pedagogických aspektech jeho spirituality. To je směr, kterým se nyní studia ubírají.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.