Pozorovatel Vatikánu při OSN o potravinové krizi

3.7.2008 

?Potravinová krize představuje velkou hrozbu pro dosažení základního práva každé osoby, aby byla osvobozena od hladu.? Upozornil znovu stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN, arcibiskup Celestino Migliore, který se včera účastnil zasedání Ekonomické a sociální rady o zemědělských komunitách. V rozvojových zemích, dodal arcibiskup, je zapotřebí urychlit zemědělské reformy tak, aby pěstitelům daly nástroje k podpoře udržitelného rozvoje a přístup na místní i světové trhy.
?Rozvoji zemědělských komunit brání trvalá potravinová krize a zpomalení ekonomiky v rozvinutých zemích. Následky této znepokojující dynamiky jsou: větší rozšíření podvýživy v některých oblastech světa a také růst cen základního zboží. Jde o krizi, která má dopad na celou společnost,? zdůraznil arcibiskup Migliore. Objevují se také další příčiny, které situaci ještě zhoršují. Mezi nimi arcibiskup jmenoval přijetí krátkozraké politiky, která vyvolává rozpor mezi vzrůstající poptávkou po potravinách a klesající potravinovou produkcí. Mezi kritické faktory, zdůraznil vatikánský pozorovatel, je potřeba započíst také ?vzrůst finančních spekulací, nekontrolovatelné stoupání cen ropy a nepříznivé klimatické podmínky.?
Mezinárodní komunita nesmí, podle arcibiskupa čekat. ?Rezoluce nedávno přijatá Radou pro lidská práva, klade na řešení potravinové krize důraz. A je těžké si představit, že neexistuje fond na pomoc populaci zasažené dramatem hladu ve světě, kde se každoročně na zbrojení vynaloží okolo 1,3 triliónů dolarů. Pomoc v této naléhavé situaci,? dodal, ?musí být doprovázena sjednoceným úsilím všech na financování udržitelných a dlouhodobých zemědělských programů.? ?Současná krize,? uzavřel pozorovatel Svatého Stolce při OSN, arcibiskup Celestino Migliore, ?je příležitostí, aby globální společenství přijalo zodpovědnost.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.