Nové dekrety v beatifikačních kauzách

3.7.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci prefekta Kongregace pro svatořečení, kard. José Saraivu Martinse.Ten během ní představil Svatému otci dekrety týkající se celkem 13 kauz. Papež autorizoval zmíněnou Kongregaci k jejich promulgaci.

V čtyřech dekretech jde o uznání zázraku a to na přímluvu blahoslaveného Damiana Giuseppe De Veuster, kněze z kongregace Nejsvětějšího Srdce Ježíšova a Mariina a ustavičného klanění, na přímluvu blahoslaveného Bernarda Tolomei, zakladatele kongregace z první poloviny 14. století, na přímluvu portugalského blahoslaveného Nuna od Panny Marie Álvares Pereiri a na přímluvu Božích služebníků Luise a Zellie Martinových, rodičů sv. Terezie z Lisieux.
Osm dekretů se týkalo uznání heroických ctností blahoslaveného Nuna od Panny Marie Álvares Pereiti a sedmi Božích služebníků: maronitského patriarchy Antiochie Stefana Douayhy, portugalského biskupa Bernardina Dal Vago Da Portogruaro, italského biskupa Giuseppe Di Donna, zakladatelky kongregace Marie Barbary od Nejsvětější Trojice Maix, augustiniána Pia Kellera, španělského řeholníka Andrea Hibernon Garmendia a italské laičky Chiary Badano.
Jeden dekret se týkal uznání mučednictví v případě italského kněze, služebníka Božího Francesca Giovanni Bonifacia, zavražděného 11. září 1946.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.