Videoposelství Benedikta XVI. Kolumbijské biskupské konferenci

3.7.2008 

Benedikt XVI. popřál kolumbijským biskupům ke 100. výročí vzniku tamní biskupské konference. Učinil tak prostřednictvím stále častěji využívané formy video záznamu. Konference kolumbijského episkopátu vznikla v roce 1908 z rozhodnutí prvního plenárního synodu Latinské Ameriky.

?Modlitbou a duchem jsem s Vámi ve vaší péči o to, aby všude v kolumbijské zemi znělo evangelium. Angažujete se v oblasti výchovy a vzdělání, vysokoškolské pastorace, pečujete o vězně, nemocné, staré lidi, domorodce, dělníky, vystěhovalce, mládež a rodiny. Nelze opominout vaše úsilí být lidmi smíření, ani vaše neustálé výzvy ke skoncování s násilím, únosy a vyhrožováním, které se obrací proti tolika synům této milované země. Vroucně prosím Boha, aby co nejdříve ustaly tyto situace plodící tolik utrpení a aby v Kolumbii zavládl trvalý a spravedlivý mír v atmosféře naděje a prosperity.?

V Kolumbii ještě zůstaneme. Poselství Svatého otce tamním biskupům předešlo jen o několik hodin zprávu o osvobození Ingrid Betancourt a dalších čtrnácti rukojmí držených levicovými partyzány FARC. Tato prezidentská kandidátka s francouzským občanstvím byla držena v zajetí 6 let. Na svobodu se dostala díky brilantní akci kolumbijské armády. Jak řekl mluvčí Svatého Stolce, P. Federico Lombardi, Vatikán doufá, že osvobození Ingrid Betancourt a dalších rukojmí nastartuje v Kolumbii mírový proces a že se na svobodu dostanou také další rukojmí. Marxistická guerilla ?Revoluční ozbrojené síly Kolumbie? vyhlásila v roce 1964 boj vládě. V ozbrojených střetech přišlo o život 120 tisíc lidí. V současné době drží v zajetí přes 700 rukojmí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.