Bratrstvo sv. Pia X. chce dialog se Svatým stolcem

3.7.2008 

Za krok kupředu v dialogu s lefébvristy označil kard. Hoyos odpověď představeného Bratrstva sv. Pia X., mons. Bernarda Fellaye adresovanou Benediktu XVI. Vyjadřuje se v ní k vatikánským podmínkám zrušení exkomunikace uvržené na biskupy, které vysvětil mons. Lefébvre.

Tiskový mluvčí Bratrstva v prohlášení z 1. července vyjádřil politování nad tím, že kauza předčasně pronikla do tisku, což mělo za následek mediální nátlak. Upřesnil také, že list kardinála Hoyose ze 4. června si kladl za cíl vytvořit příznivou atmosféru pro další dialog, nikoliv vynucovat konkrétní kroky na Bratrstvu. P. Lorans upozorňuje také na to, že podmínky jsou formulovány obecně. Není v nich řeč o II. vatikánském koncilu ani o pokoncilní liturgii. Mluvčí lefébvristů naznačil, že nároky Svatého stolce nejsou samy o sobě problémem. Nevoli budí nucení ke spěchu a exkomunikace, které propadli biskupové vysvěcení mons. Lefébvrem. Její zrušení by pomohlo pokračovat v dialogu ve vstřícné atmosféře.

V návaznosti na jeden z vatikánských požadavků mluvčí Kněžského bratrstva sv. Pia X. uvedl, že členové této instituce nestaví vlastní učení nad magisterium Svatého otce a nevystupují jako opozice církve. Stojí nicméně o to, aby se dialog se Svatým stolcem týkal věroučných otázek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.