Apoštolský stolec čeká odpověď od Bratrstva sv.Pia X. na nabídku ke smíru

26.6.2008 

Vatikánský tiskový mluvčí potvrdil, že Apoštolský stolec jedná s tradicionalistickým Bratrstvem sv. Pia X. o nastolení plné jednoty, přičemž poslední iniciativou je list ze 4.června letošního roku, který zaslal kard. Castrillon Hoyos, předseda Papežské komise Ecclesia Dei biskupovi Bernardu Fellayovi, představenému zmíněného Bratrstva, založeného arcibiskupem Lefébvrem. Apoštolský stolec v něm formuluje pět podmínek, jejichž splnění povede ke zrušení exkomunikace, do níž upadli ti členové bratrstva, kterým arcibiskup Lefébvr nedovoleně udělil biskupské svěcení.

Jádrem dopisu je fakt, že Bratrstvo a jeho představení vytvářejí dojem jakoby se stáli výše než samotný papež, kterého soudí shůry a jakoby Bratrstvo sv. Pia X. bylo ?pravou? církví a ?pravým? Římem a katolická církev vedená Benediktem XVI. byla pouhou skupinou, která by měla vstoupit do plného společenství s Bratrstvem a jeho sídly v Econ a Menzingen. Mezi podmínkami, formulovanými v listě kard. Hoyose sice není zmíněno uznání 2.vatikánského koncilu a platnost pokoncilní liturgické reformy, což ostatně učinil písemně již arcibiskup Lefébvr roku 1988, ale je vysloven požadavek respektu vůči osobě Svatého otce a vyhýbání se postojům, které manifestují nadřazenost Bratrstva nad magisteriem Kristova náměstka. Apoštolský stolec dále vybízí biskupa Fellaye, aby do 28.června t.r. projevil snahu, která by odpovídala velkodušnosti Benedikta XVI., jež se projevila vydáním motu proprio Summorum Pontificum o užívání tradiční latinské liturgie a vyzývá představeného Bratrstva k poctivému jednání v duchu lásky.

O.Federico Lombardi k tomu poznamenává, že ?uznání 2.vatikánského koncilu jako pravého církevního ekumenického koncilu a platnosti mše svaté podle pokoncilní liturgické reformy není v listu adresovaném biskupovi Fellayovi zmíněno, ale také rozhodně není nikterak zpochybněno. Podmínky formulované Apoštolským stolcem ve zmíněném listu totiž představují minimum potřebné k tomu, aby mohl být navázán vztah, vyznačující se respektem a disponibilitou ve vztahu ke Svatému otci a konstruktivním církevním duchem. Je zřejmé, pokračuje O.Lombardi, že papež touží podat ruku ke smíru, aby bylo možno nastolit plné společenství. Právě proto je ovšem potřebné, aby z druhé strany byly učiněny patřičné kroky a podaná ruka byla přijata v duchu lásky a společenství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.