Zasedání Katolické biblické federace

24.6.2008 

?Boží slovo. Pramen smíření, spravedlnosti a pokoje? ? to je téma zasedání Katolické biblické federace, které se tento týden koná v Tanzanii. Federaci, která má 327 členů ze 129 zemí, založil Pavel VI. v roce 1969, aby tak odpověděl na přání, vyjádřené II. vatikánským koncilem, aby měl co největší počet lidí přístup k Písmu svatému. O probíhajícím zasedání hovořil pro náš rozhlas předseda Katolické biblické federace, biskup Vincenzo Paglia:

?Vybrali jsme letos Afriku, abychom tomuto kontinentu a katolické církvi, která tu žije a zažívá neobyčejný vzrůst, projevili naši solidaritu a přátelství. Afrika je často mezinárodním společenstvím opomíjena. Toto zasedání má dva účely: prohloubit téma Písma jako pramene smíření, spravedlnosti a pokoje a nabídnout příspěvek synodě, která se příští rok bude konat v Africe na téma ?Církev a služba smíření a spravedlnosti.?

Tedy odhalit, že Boží slovo je pramenem spravedlnosti a míru pro Afriku...
?Přesně tak! Protože papež Benedikt XVI. po 11 letech od prvního shromáždění církve v Africe, svolal druhé, které se bude konat příští rok. V těch uplynulých jedenácti letech doznala katolická církev v Africe nepochybně velký rozkvět, ale zároveň se objevily velké problémy. Pomysleme na všechny ty války, etnické konflikty, hladomory, nedostatek vody. Proto papež cítil naléhavou potřebu svolat novou synodu, která bude uvažovat o církvi a nové situaci, v níž tento kontinent žije.?

Říká o probíhajícím zasedání Katolické biblické federace její předseda, biskup Vincenzo Paglia.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.