Novým latinský patriarcha Jeruzaléma se zítra ujme úřadu

21.6.2008 

Novým latinským patriarchou Jeruzaléma je mons. Fouad Twal. Benedikt XVI. ho jmenoval dnes na místo Michela Sabbaha, který rezignoval z důvodu dosažení věkové hranice.
Dosavadní asistent jeruzalémského latinského patriarchátu mons. Fouad Twal se narodil roku 1940 v Jordánsku. Kněžské svěcení přijal v roce 1966. Na počátku své kněžské služby působil v Ramalláhu, Irbedu a Mahattě. Od roku 1972 studoval kanonické právo na lateránské univerzitě a od roku 1974 na Papežské církevní akademii. V letech 1977 až 1992 působil v diplomatických službách Svatého Stolce na nunciatuře v Hondurasu, v Německu a v Peru a na Státním sekretariátu ve Vatikánu.
V roce 1992 byl jmenován na biskupský stolec v Tunisu a přijal biskupské svěcení. V roce 1995 se stal arcibiskupem. Byl také předsedou biskupské konference Severní Afriky.

Slavnostní uvedení mons. Twala do úřadu proběhne zítra ve 14.30 v bazilice Božího hrobu. Tamtéž bude nový latinský patriarcha Jeruzaléma sloužit v pondělí v 10.00 pontifikální bohoslužbu. Ve středu 25. června je na programu slavnostní vstup do baziliky Narození v Betlémě.

Nový latinský patriarcha Jeruzaléma mons. Fouad Twal hovořil pro Vatikánský rozhlas o situaci křesťanské komunity ve Svaté zemi:

?Dostává se nám mnohé pomoci, za to jsme velmi věční. Ale zároveň říkám: potřebujeme něco víc! To co potřebujeme je mír. Nechceme se pouze omezovat na přežití, nechceme žít z milostí, a po celý život prosit o almužnu. To se mi nelíbí, je to velmi ponižující. V této chvíli potřebujeme politickou perspektivu, potřebujeme projekt, potřebujeme vědět, kam směřujeme: nyní je třeba skoncovat se zdí i s kontrolními stanovišti, je třeba dát Palestinskému státu život a ukončit problémy při vstupu do země... Jak víte, latinský patriarchát zahrnuje Jordánsko, Palestinu i Izrael a většina našich kněží, našich sester i škol se nachází v Jordánsku. To znamená, že potřebujeme být s Jordánskem ve spojení. Potřebuje se moci svobodně pohybovat, abychom mohli plnit naše pastorační úkoly, ne proto, abychom mluvili o politice. Politiku necháváme politikům. Jako biskupové se ke své službě potřebujeme přemisťovat, ale v tom jsme omezeni: jsme omezeni, protože Izrael si až do dnes nevěří, Izrael následuje politiku strachu, a strach není nejlepší podmínkou pro život. Chceme, aby všichni měli svobodný přístup na Svatá místa, chceme svobodu pro ty lidi, naše křesťany, kteří žijí na místech jako je Betlém, Ramalláh, Galilea, Jordánsko, aby mohli svobodně navštívit Svaté město. Až dosud je nám tato milost, tato radost, toto požehnání upíráno.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.