Modlitba růžence na svatopetrském náměstí

17.6.2008 

Včera se na náměstí sv. Petra několik tisíc lidí účastnilo modlitební vigilie za Svatého otce Benedikta XVI. a jeho pontifikát, kterou s podporou vikariátu římské diecéze organizovalo hnutí Amore familiare. Tato vigilie se konala již počtvrté a předsedal ji kardinál Angelo Comastri, papežský vikář pro Vatikán.

Vigilie se konala v atmosféře velké usebranosti. Modlitba růžence s tajemstvími světla byla provázena komentáři, které psali i četli mladé rodiny, katecheté zmíněného hnutí a týkaly se typických situací a problémů rodinného života za použití citací z různých projevů magistera Petrova nástupce. V úvodu svého homilie kard. Angelo Comastri vyjádřil blízkost Svatému otci, pod jehož okny modlitba probíhala, a mluvil o poslání římské církve, která předsedá křesťanskému společenství v lásce:

?Na vatikánském pahorku, u něhož se nyní nacházíme, podstoupil Petr rozsudek smrti ukřižováním ve stopách údělu Božského Mistra. Řím se od té doby stal Petrovou církví, církví zkropenou jeho krví, dědičkou závazku a poslání svěřených Petrovi Ježíšem?.

Z tohoto důvodu ? pokračoval kard. Comastri ? je římský biskup, Petrův nástupce, právem pozdravován týmiž slovy, který se kdysi Ježíš obrátil na tohoto apoštola: ?Ty jsi Petr, Skála, a na té skále zbuduji svou církev?. Proto se máme modlit za papeže, proto se kolem něho semknout, protože papež je skála, kterou Ježíš chtěl. A chtěl ji jako základ církve a jako skálu, na níž postaví společenství vykoupených, společenství učedníků. Proto dnes večer, ale i kdykoli máme toto gesto opakovat, máme uskutečňovat společenství s papežem, abychom byli spolu s ním představovali v dnešním světě tvář Kristovu?. Těsně před závěrečným požehnáním pak kardinál Comastri přítomným řekl:

?Kamkoli půjdete, neste si plody modlitby, přineste kousek lásky jako znamení, že jste se modlili a a že jsme se modlili. Šířením lásky, šíříme Kristovo světlo. Šířením lásky, šíříme evangelium. Šíříme-li lásku, jsme ve společenství s papežem, který je povolán předsedat v lásce celé církvi?. Řekl kardinál Comastri při včerejší modlitbě růžence na svatopetrském náměstí, které účastnily tisíce lidí, mladé rodiny, laici, řeholnice i kněží.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.