Výstava k 50.výročí smrti Pia XII.

17.6.2008 

V tiskovém středisku Svatého Stolce dnes byly představeny dvě akce, která se pojí s 50. výročím úmrtí Pia XII. Jednou z nich je fotografická výstava, která bude zahájená letos v říjnu. Služebník Boží Pius XII., civilním jménem Eugenio Pacelli, zemřel 9. října 1958. Ve spolupráci s Papežským výborem pro historické vědy se bude ve dnech 6.-8. listopadu 2008 konat na Lateránské a Gregoriánské univerzitě sympozium o tomto papeži. Výstava fotografií a dokumentů, která bude instalována v křídle Karla Velikého ve Vatikánu, začne letos 21. října a potrvá do 6. ledna příštího roku.

Mons. Walter Brandmüller, předseda Papežského výboru pro historické vědy, dnes dopoledne při představování obou projektů zdůraznil, že pontifikát papeže Pia XII. byl významný jak šíří a aktualitou, tak hloubkou teologického myšlení.

?Vím, že historikové často popisují a interpretují papeže a pontifikáty podle politického klíče. Naším cílem je zdůraznit pravý rozměr petrovské služby, která svou povahou nemůže být ničím jiným než službou nejvyššího pastýře, tedy hlásáním pravdy Kristova evangelia a duchovním vedením církve.?

Upřesnil předseda Papežského výboru pro historické vědy, proč je konání sympozia tak důležité. Učení Pia XII., který vydal 43 encyklik, je hluboké a prozíravé, připomněl rektor lateránské univerzity Salvatore Rino Fisichella:

?Je nepopiratelným faktem, že život Pia XII. poznamenaly významné historické okamžiky, mám na mysli dvě světové války, genocidu židů, komunistickou okupaci mnoha křesťanských národů, Studenou válku, nový vývoj věd, inovace některých teologických škol... seznam by byl dlouhý. Mnohé aspekty už byly studovány. Zůstává ještě v mnoha směrech neprozkoumán vliv Pia XII. na druhý vatikánský koncil.?

Na výstavě Pius XII. a jeho pontifikát budou k vidění fotografie, osobní předměty, dary i dokumenty. Bude zahrnovat celý život Eugenia Pacelliho: dětství, diplomatickou kariéru ? mise v Monaku a Berlíně, zvolení na Petrův stolec, pontifikát i smrt.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.