První klášter karmelitek na Ukrajině

16.6.2008 

Ukrajina má první klášter bosých karmelitek. Na základě dekretu Svatého stolce byl založen v Pokatilovce v charkovsko-zaporožské diecézi. Na slavnost, při níž místní biskup koadjutor, Marian Buczek, dekret přečetl se sjeli místní kněží a řeholníci z celé diecéze.

?Je to velká radost, když má diecéze první, klauzurní klášter, který se za ní bude modlit,? řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Buczek.
Dekrety byly předány první matce představené, Mariole od Nejsvětější Trojice. Nová fundace je dceřinným klášterem polského karmelitánského kláštera v Dysie u Lublinu. První karmelitky odtud přišly do Charkova na pozvání biskupa Jana Puwińského v roce 1996. Dnes je v prvním ukrajinském klášteře karmelitek 13 sester: osm Ukrajinek, čtyři Polky a jedna Slovenka.

?Jsme nesmírně vděčné Pánu Bohu za dar tohoto kláštera, který povstal díky Jeho Prozřetelnosti, a mnoho srdcí bylo do této věci zapojeno. Jsme tady, abychom se modlili zvláště za diecézi, za její kněze a řeholnice,? řekla vatikánskému rozhlasu s. Mariola.

První představená karmelitek na Ukrajině dále řekla, že chtějí vyprošovat církvi milost, aby byla znamením lásky a sjednocení nejen pro místní obyvatele, ale i pro jiné národy. Jen v Charkově žijí lidé třinácti národností.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.